PSD, solicitare imperativa: „Cerealele din Ucraina sa nu mai fie exportate in Romania”

news

PSD a anuntat, marti, ca cere MAE sa inceapa negocierile pentru aplicarea in Romania a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene catre UE

„PSD solicita Ministerului Afacerilor Externe sa initieze discutii diplomatice cu autoritatile din Ucraina pentru suspendarea temporara a exporturilor de cereale pe piata romaneasca, dupa modelul aplicat in Polonia.

Totodata, PSD considera ca Romania trebuie sa fie in continuare alaturi de Ucraina si sa asigure tranzitul cerealelor din aceasta tara catre state terte din Uniunea Europeana si catre rutele comerciale din Marea Neagra.

Dificultatile majore intampinate de fermierii romani ca urmare a facilitarii comertului cerealelor ucrainene trebuie sa fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv intre cele doua state. Ministerul Agriculturii din Romania este pregatit sa asigure sprijinul tehnic reprezentantilor MAE in cadrul discutiilor diplomatice cu partea ucraineana.

Totodata, PSD propune ca Romania sa sustina in cadrul „Comitetului Reprezentantilor Permanenti ai guvernelor statelor membre pe langa Uniunea Europeana” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene sa fie aplicat diferentiat la nivelul Uniunii.

Astfel, statele membre ale UE care isi asigura consumul intern din productia proprie ar trebui sa permita doar tranzitul cerealelor din Ucraina catre statele membre care nu isi pot acoperi necesarul de consum din productia proprie. O astfel de masura ar fi cu adevarat echitabila atat pentru fermierii ucraineni, cat si pentru fermierii din statele membre ale UE”, a anuntat PSD intr-un comunicat de presa.

Reamintim ca din cauza negocierilor proaste duse de ministrul Petre Daea la Bruxelles, fermierii romani au obtinut din partea UE cele mai mici compensatii.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe 23 martie, la Bruxelles, cu privire la suma propusa de Comisia Europeana (CE) pentru Romania drept compensatie pentru fermieri, ca este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii sa nu fi fost „gandite profund”, adaugand, totodata, ca ar fi trebuit ca CE sa tina cont de „sacrificiile imense” facute pentru a inlesni exportul de cereale din Ucraina spre pietele lumii.

„Situatia se prezinta la modul urmator: Ministerul Agriculturii livreaza date Comisiei Europene. Comisia Europeana foloseste o formula de calcul, fara sa negocieze cu nimeni, si acorda anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister sa nu fi fost gandite profund, dar nu le-am vazut si nu pot sa le comentez. Este, pe de alta parte, foarte ciudat ca in Comisia Europeana pe aceste spete sa nu se negocieze nimic, ci sa se foloseasca formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, dupa parerea mea, contabiliceste. Sunt chestiuni complicate. Trebuie sa tinem cont sau cel putin trebuia Comisia Europeana sa tina cont de faptul ca noi am facut sacrificii imense pentru a inlesni exportul de cereale din Ucraina spre pietele lumii. Nu au facut-o. Nu stiu de ce nu au facut-o, dar vom afla. Este regretabil ca astfel de abordari ultrabirocratice pun sub semnul intrebarii buna-credinta a Comisiei”, a afirmat seful statului.

CE anuntase anterior ca doreste sa recurga la o rezerva de criza pentru a sprijini fermierii din Polonia, Romania si Bulgaria, in valoare totala de 56,3 milioane de euro, finantata din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase” venite din Ucraina si „limitarea impactului dezechilibrelor pietei”.

A fost propusa alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar Romaniei 10,05 milioane de euro. In plus, CE autorizeaza cele trei tari sa dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: