politica

PSD sustine ca a imbunatatit nivelul de trai desi inflatia a explodat: „PSD a produs o inversare puternica a trendului de scadere preluat odata cu venirea la guvernare”

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu (PSD), a sustinut marti ca „cresterea economiei cu 6,5%”, anuntata de INS, este meritul exclusiv al PSD.

„Cresterea economica din primele trei luni ale anului, de 6,5% fata de trimestrul I din 2021 si de 5,2% fata de ultimele trei luni ale anului trecut, reprezinta efectul muncii serioase si responsabile a milioane de angajati si a zeci de mii de companii din tara.

Toti acesti salariati si antreprenori care trag din greu in fiecare zi si duc mai departe Romania, prin munca cinstita, merita tot respectul si pretuirea noastra!
Datele mai probeaza si ca, intotdeauna cand a condus tara, PSD a generat politici publice care au produs o inversare puternica a trendului de scadere preluat odata cu venirea la guvernare.

Aceste politici publice au insemnat atat sustinerea economiei, cat si sprijinirea categoriilor vulnerabile, prin solutii precum Pachetul Social si Programul ‘Sprijin pentru Romania’.

In conditii dificile, de razboi, pandemie si inflatie-record in toata lumea, am adoptat masuri care sa apere puterea de cumparare a populatiei si sa finanteze cu peste 4 miliarde de euro companiile romanesti.

Stiu ca mai avem multe de facut. De aceea, atat eu, cat si colegii mei din PSD lucram in acest moment la masuri suplimentare de sustinere a economiei si de protejare a nivelului de trai al romanilor.

Asta este si va ramane prioritatea guvernarii noastre!”, a anuntat Caciu, marti.

Economia Romaniei a crescut cu 5,2% in primul trimestru al acestui an fata de trimestrul precedent, in timp ce fata de perioada similara a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate marti.

In ceea ce priveste evolutia PIB in ultimul trimestru al anului trecut, INS a explicat faptul ca pe serie ajustata sezonier indicii de volum au fost modificati fata de a doua varianta provizorie ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, cat si a schimbarii modelului aplicat pentru ajustarea sezoniera in seria trimestriala.

Astfel, daca potrivit datelor publicate in aprilie PIB a scazut cu 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, noile date arata ca economia a consemnat un avans de 1%.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cat si a schimbarii modelului aplicat pentru ajustarea sezoniera in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicata in comunicatul de presa nr. 85 din 8 aprilie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%; rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se precizeaza in comunicatul INS.

La inceputul acestei luni, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit in scadere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de crestere a economiei romanesti pentru acest an, de la 4,3% cat previziona anterior.

Estimarile publicate de CNSP sunt in linie cu previziunile institutiilor financiare internationale care au revizuit in scadere semnificativa tintele de crestere ale economiei romanesti in acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cat indica in toamna, in timp ce Banca Mondiala a indicat o crestere chiar mai modesta pentru PIB-ul Romaniei, de 1,9%.

Luni, Comisia Europeana a publicat previziunile economice de primavara, in care a aratat ca, dupa o crestere robusta in 2021, economia Romaniei ar urma sa incetineasca la 2,6% in 2022, pe masura ce inflatia reduce veniturile disponibile iar razboiul din Ucraina afecteaza increderea in economie, lanturile de aprovizionare si investitiile.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o crestere economica de 4,6%.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: adrian caciu

Recent Posts

Un tablou valoros furat din Oxford (UK) a fost recuperat in Romania. Tabloul valoreaza cateva milioane de euro

Un tablou din secolul al XVII-lea care a fost furat din galeria de arta a…

23 de minute ago

Seful CJ Calarasi, prezent la DNA Constanta unde asista la o perchezitie informatica

Seful CJ Calarasi, Vasile Iliuta (PSD), este prezent vineri dimineata la sediul DNA Constanta pentru…

40 de minute ago

Un bombardier Tu-22M3, purtator de rachete de croaziera, s-a prabusit in Rusia, cel mai probabil doborat de artileria antiaeriana ucraineana – VIDEO

Vladimir Vladimirov, guvernatorul regiunii ruse Stavropol Krai, a declarat ca un avion s-a prabusit in…

24 de minute ago

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, da asigurari ca „nu exista riscul unui flux masiv de migranti ilegali” in Romania

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a afirmat ca, de la inceputul acestui an, s-au inregistrat…

54 de minute ago

FMI prognozeaza ca economia „de razboi” a Rusiei va creste cu 3,2% in 2024, depasind toate economiile avansate, inclusiv SUA

Potrivit Fondului Monetar International, se asteapta ca economia Rusiei sa creasca semnificativ mai rapid decat…

O oră ago

Germania va reconstrui Ucraina dupa razboi, anunta vicecancelarul Robert Habeck. Politico: „Vor fi bani de facut din reconstructia Ucrainei”

Aflat in Ucraina, Robert Habeck se gandeste la viitorul de dupa razboi, relateaza Politico. Impreuna…

33 de minute ago