PSD sustine ca Buzaul sta mai bine decat Oradea: „Este o iluzie legata de Oradea, administrarea municipiului este defectuoasa”
Purtatorul de cuvant al PSD Bihor, consilierul local Adrian Madar, a declarat, vineri, ca este o „iluzie” si „o imagine deformata” indusa de administratia locala a PNL ideea ca Oradea se dezvolta pe seama fondurilor europene, el adaugand ca in realitate dezvoltarea orasului este sustinuta de impozitele oradenilor.
„Este rolul nostru sa comunicam catre cetateni aceasta imagine nefardata a orasului. Este realitatea din cifre, nu e nicio politica: timp de cinci ani la rand sunt la 30% realizari pe fonduri europene. Consecinta pentru oradeni? Faptul ca in 2023 trebuie inchise foarte multe proiecte europene, mult intarziate, cu sume din partea orasului care sa sustina finalizarea la termene, duce la nevoia de a contracta credite. Orasul atinge in 2024 aproape nivelul maxim de indatorare permis de lege; se va ajunge la 28%, in conditiile in care nu se mai pot contracta finantari daca se depaseste 30%”, a afirmat consilierul local Adrian Madar, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
El a criticat administrarea municipiului Oradea ca fiind una defectuoasa si care neglijeaza agenda cetatenilor si ridicarea nivelului de trai al populatiei. Acesta a vorbit despre o neindeplinire a promisiunilor facute oradenilor la inceputul anului 2022, intarzieri ale proiectelor cu finantare europeana, cresterea gradului de indatorare cauzata de managementul defectuos al lucrarilor de investitii, precum si nerespectarea promisiunilor de revitalizare a Aeroportului Oradea.
Madar s-a referit, in primul rand, la bugetul local, un proiect ce nu a beneficiat de consultare publica, subliniind „diferenta foarte mare intre propuneri si realizari”.
„De exemplu, fata de ceea ce si-a propus sa realizeze orasul, s-a facut cu 145 de milioane de euro mai putin, situatia cea mai nesatisfacatoare fiind la atragerea de fonduri europene. Din cele 74 de milioane de euro promise oradenilor pentru 2022, administratia a realizat 24%, adica 18 milioane de euro. In ciuda majorarii uriase de preturi, 130 de milioane de euro din bugetul de investitii pe anul trecut nu a fost realizat”, a afirmat reprezentantul PSD Bihor.
El a subliniat ca, in ultimii cinci ani, primaria a realizat intre 25 si 35% din bugetul de investitii pe care si-l propune.
„Daca intr-o firma privata, un manager si-ar realiza targetele in procent de 30 si ceva la suta, ar fi eliberat din functie. Acest lucru nu se intampla in Oradea pentru ca administratia liberala beneficiaza de incredere din partea electoratului si nu simte competitia electorala ca in situatia cand nu face ceea ce promite sa fie sanctionata la vot. Credem ca trebuie sa venim mai mult catre oradeni ca sa le putem oferi acea alternativa de care Oradea are nevoie pentru ca acest tip de nerealizari sa nu se mai intample”, a adaugat purtatorul de cuvant al PSD Bihor.
Potrivit acestuia, in acest ultim an al exercitiului financiar european Primaria Oradea trebuie sa realizeze investitii de 226 de milioane de euro pentru a nu suferi corectii pe fondurile europene, ceea ce ar insemna folosirea a 19 milioane de euro pe luna, in conditiile in care in intreg anul 2022 valoarea fondurilor europene atrase a fost de 18 milioane de euro.
„Am spus si in Consiliul Local: Doamne, ajuta, sa se intample! Pentru ca neinchiderea la termen a acestor investitii gigantice se va face tot pe banii nostri, din sursele orasului”, a subliniat Adrian Madar.
Legat de acest aspect, „al iluziilor financiare pe care le livreaza primaria”, Madar a afirmat ca este o iluzie faptul ca marile lucrari din oras sunt pe fonduri europene, aspect departe de realitate. Potrivit acestuia, din 2018 pana in 2022, contributia banilor europeni in realizarea marilor lucrari din ora a fost intre 5 si 9%, scade de la 9% in 2018 la 3% in 2019 si ajunge la 6-7% in 2022. El a mentionat ca intre 80 – 84% din ce se intampla in oras este finantat din banii orasului, 10% cu bani de la bugetul de stat si intre 5 si 9% sunt bani europeni.
Raportat la numarul de locuitori, Oradea a atras anul trecut 487 lei pe cetatean din bani europeni, in timp ce Buzau are 956 de lei/cap de locuitor, Timisoara – 830, iar Craiova – 778. In Alexandria, fiecarui locuitor i-au revenit 331 lei, iar in Cluj doar 178.
„Acestea sunt cifre, nu este politica, dar senzatia mea e ca oamenii au alta impresie despre cine contribuie. Si asta este explicatia pentru care primaria este nevoita sa majoreze continuu impozitele, pentru ca proiectele europene daca nu le faci la timp, suporti din buzunarul propriu”, a mai adaugat consilierul Adrian Madar.
„Acestea sunt cifre, nu este politica, dar senzatia mea e ca oamenii au alta impresie despre cine contribuie. Si asta este explicatia pentru care primaria este nevoita sa majoreze continuu impozitele, pentru ca proiectele europene daca nu le faci la timp, suporti din buzunarul propriu”, a mai adaugat consilierul Adrian Madar.