PSD sustine puternic ca bugetarii pensionari sa ia in continuare salariu de la stat. Un nou mesaj conceput de Olguta Vasilescu

politica

PSD a transmis, luni, ca ”PNL continua manipularea”, in legatura cu posibilitatea de a lucra pana la varsta de 70 de ani, si a transmis mesajul: ”Pai, dragi romani, nici astazi nu va opreste nimeni sa lucrati dupa varsta de pensionare”. ”In varianta PNL, VETI FI OBLIGATI sa «optati»: ori stati acasa si va luati pensia ori, daca mergeti la lucru, va luati doar salariul”, sustine PSD.

”PNL continua manipularea, spunand ca majorarea varstei de pensionare la 70 de ani este «optionala»! Pai, dragi romani, nici astazi nu va opreste nimeni sa lucrati dupa varsta de pensionare! Dar acum, daca veti lucra dupa 65 sau 63 de ani, veti lua atat pensia la care aveti dreptul, cat si salariul pentru care munciti. Amandoua!”, a transmis, luni, PSD.

Social democratii sustin ca, in varianta PNL, ”VETI FI OBLIGATI sa «optati»: ori stati acasa si va luati pensia ori, daca mergeti la lucru, va luati doar salariul”.

”Prin urmare, varianta PNL nu este o optiune, ci o CONSTRANGERE. Sa renuntati fie la pensie, fie la salariu! Atat pentru bugetari, cat si pentru cei din privat!”, a mai transmis PSD.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca pensiile vor creste si a apreciat drept o idee buna posibilitatea ca cei din marile sisteme sa se poata pensiona mai tarziu decat prevede in prezent legislatia.

„Nu vreau sa dau eu acum niste indicatii prin televizor cum trebuie sa calculeze Guvernul pensiile. Este o discutie foarte serioasa cea in jurul pensiilor. Discutia se va purta cu argumente si, evident, obiectivul final este sa se gaseasca solutii care sunt sustenabile, platibile si prin care se elimina inechitatile si se cresc pensiile. Toata lumea intreaba: ‘Cresc pensiile?’. Da, vor creste pensiile. Este un lucru evident, fiindca ne dorim acest lucru, nu din alt motiv”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a aratat ca in privinta plafonarii pensiei minime la 704 lei este o discutie pe care trebuie sa o poarte cu premierul Orban.

Seful statului a apreciat drept o idee buna ca cei care lucreaza in Educatie si Sanatate sa aiba posibilitatea sa se pensioneze mai tarziu decat prevede legislatia in prezent.

„In primul rand, mi se pare o idee foarte buna, fiindca noi ne confruntam cu un deficit de forta de munca, mai ales un deficit de forta de munca calificata si, pe de alta parte, sunt foarte multi angajati, mai ales in sistemele mari publice, care ar dori sa continue munca lor. Cunosc personal multe persoane care ar vrea sa continue, daca ar fi posibil, sa lucreze peste varsta de pensionare. Si atunci a aparut discutia, la care recunosc ca am participat, sa se dea, in perspectiva, posibilitatea acestor persoane sa ramana mai mult timp in sistem. In acest fel, in primul rand, s-ar atenua deficitul de forta de munca. In al doilea rand, persoanele apte si disponibile sa lucreze mai mult si care sunt, de regula, foarte bine calificate vor avea posibilitatea sa o faca”, a explicat Iohannis.

El a subliniat ca nu se doreste cresterea varstei de pensionare.

„Am vazut ca de la PSD, imediat, au sarit unii in sus ca noi vrem sa crestem varsta de pensionare. Nu este adevarat! Noi nu dorim sa crestem varsta de pensionare, ea ramane asa cum este stabilita. Insa pentru persoanele care doresc sa munceasca mai mult se va crea posibilitatea legala pentru a face acest lucru. Este o optiune, nu este o obligatie”, a mentionat seful statului.

Acesta a aratat ca a sustinut nevoia unei abordari foarte serioase si elaborarea unei legislatii pentru pensii care garanteaza sustenabilitate si stabilitate, insa a mentionat ca PSD a „ignorat aceste avertismente”.

„Suntem in situatia in care au aparut inechitati intre pensionari si atunci devine din ce in ce mai clar ca legea in vigoare trebuie imbunatatita. Da, legea trebuie imbunatatita si, cu aceasta ocazie, cu siguranta, se vor face noi calcule si se va verifica cum se imbunatateste sistemul ca sa fie si echitabil, si sustenabil, si sa creasca pensiile”, a mai spus Iohannis.

Mai mult despre: ,

Comentarii: