PSD, un nou viclesug, schimba strategia. Baron PSD: „Nu ne opunem anticipatelor, nu tergiversam”

politica

Pentru a nu fi acuzat ca ii este teama de alegeri, PSD schimba strategia de comunicare si anunta ca nu se opune alegerilor anticipate si ca nici nu vrea sa le tergiverseze. Insa liderii PSD fac tot posibilul sa le blocheze prin sesizari la CCR.

”Nu un singur partid poate hotari soarta alegerilor anticipate parlamentare in acest an. Sigur ca nu este neaparat o solutie pentru Romania, ci pentru anumite partide politice, care va genera o anumita criza politica in urmatoarele luni, dar avand in vedere ca exista o larga majoritate in cadrul partidelor politice care isi doresc aceste alegeri anticipate, PSD nu se va opune, adica nu are cum s-o faca, pentru ca nu avem majoritate in cadrul Parlamentului Romaniei. Si atunci mai bine incepem sa conlucram pe acest subiect, partidele politice intre ele, pentru a clarifica situatia politica la nivel national”, a declarat pentru RFI baronul PSD de Maramures, Gabriel Zetea.

Intrebat ce inseamna ca PSD va ”conlucra” cu restul partidelor pe tema anticipatelor, Zetea a raspuns: ”Adica nu se va incerca o tergiversare a calendarului sau eu stiu ce masuri ar fi la indemana Parlamentului, pentru ca alegerile anticipate sa poata efectiv fi realizate. Daca asta este dorinta partidelor de dreapta din Romania, care impreuna in Parlamentul Romaniei au majoritate, atunci PSD nu va face decat sa se pregateasca de aceste alegeri si sa ne prezentam in fata romanilor, chiar daca acest lucru nu ar rezolva in nici un fel situatia conflictuala de pe scena politica”.

Gabriel Zetea este cel care a anuntat ca vrea sa organizeze un referendum, in ziua alegerilor locale, prin care maramurenii vor fi intrebati daca sunt de acord sa li se dea bani si facilitati fiscale daca fac copii.

Citeste si: PSD anunta o cascada de referendumuri chiar in ziua alegerilor: „Vreti sa primiti bani? 10.000 de lei pentru fiecare familie la nasterea primului copil”

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au depus la CCR o sesizare pe conflictul juridic de natura constitutionala privind desemnarea premierului.

„Am avut o sedinta prelungita cu colegii din teritoriu, ne-am facut strategia pentru aceasta mascarada cu propunerea prim-ministrului desemnat, prim-ministrul demis, nici noi nu stim bine cum sa ne adresam domnului Orban in acest moment. Am stabilit depunerea sesizarii de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului pe conflictul juridic de natura constitutionala. Vom astepta raspunsul Curtii, chiar daca nu stopeaza demersul. Nu este pentru prima oara cand Guvernul Orban vine cu anumite inventii. Macar suntem datori romanilor ca aceste lucruri sa nu se mai intample in viitor”, a declarat Ciolacu, la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, pentru ca forul legislativ tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura, se arata in sesizarea la Curtea Constitutionala.

Conflictul juridic de natura constitutionala intre presedinte si Parlament consta in exercitarea in mod discretionar a atributiilor presedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutie, de desemnare, in data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la functia de prim-ministru, se mentioneaza in document.

In sesizare se arata ca desemnarea lui Orban la functia de prim-ministru a fost facuta „cu incalcarea, in mod direct sau indirect principiilor sau dispozitiilor constitutionale”. In acest sens, au fost incalcate: „principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza I; obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se sustine in sesizarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

„De asemenea, prin acest demers, Presedintele Romaniei a nesocotit si a deturnat de la scopul prevazut de legiuitorul constituant dispozitiile imperative inscrise in art. 114 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit carora Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata in conditiile art. 113. Nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, Presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura. Respingand propunerea de premier formulata de o majoritate parlamentara, Presedintele Romaniei va declansa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natura constitutionala, impiedicand formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul si de a ajunge la alegeri anticipate”, mai precizeaza documentul.

Potrivit documentului, art. 89 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvata de catre Parlament ca urmare a faptului ca nu acorda votul de incredere unui Guvern, dupa doua incercari esuate si implinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care sa poata rezolva criza, iar presedintele Romaniei incalca aceste dispozitii, „declarand deschis ca are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile”, se mai argumenteaza in sesizarea la CCR.

„Odata cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala, semnalam ca este necesar, totodata, a se stabili conduita la care autoritatile publice implicate trebuie sa se conformeze pentru a fi in concordanta cu prevederile constitutionale”, se mai mentioneaza in text.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: