PSD va fi umilit rau. Fost judecator CCR: „Sesizarea lui Ciolacu va fi respinsa ca inadmisibila, este inutila”

politica

Petre Lazaroiu, fost judecator CCR, anunta ca sesizarea PSD catre CCR privind nominalizarea lui Orban ca premier care sanse mari sa fie respinsa din start ca inadmisibila.

„Nu avem niciun blocaj institutional. Curtea poate respinge sesizarea ca inadmisibila, pentru ca aceasta sesizare este inutila deocamdata. Nu stiu ce ar putea sa spuna Curtea, pentru ca este dreptul presedintelui sa nominalizeze pe cineva. Constitutia vorbeste de o prima solicitare si de a doua, nu de persoane. Si nici de majoritati”, a declarat Petre Lazaroiu pentru DC News.

„Practic, incepand de la articolul 103 al Constitutiei, unde se vorbeste despre investirea unui Guvern, se poate lua in calcul si un mutatis mutandis, netinand cont de majoritati. Pentru ca se aplica si in cazul motiunilor de cenzura.

Presedintele poate alege sa discute cu partidul care are majoritatea in Parlament sau, conform Constitutiei, cu partide reprezentate in Parlament. Nu se spune nimic de aliante sau majoritati. Ci de partide! Poate, practic, sa propuna si de la cel mai mic partid, daca se poate coagula o majoritate astfel.

Presedintele are dreptul sa cantareasca care ar fi cea mai buna solutie pentru ca cel desemnat sa formeze Guvernul. Ca noi stim cu totii ca se forteaza anticipatele e alta chestiune”, a mai spus judecatorul.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului vor depune la CCR o sesizare pe conflictul juridic de natura constitutionala privind desemnarea premierului, a anuntat, luni, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD.

„Am avut o sedinta prelungita cu colegii din teritoriu, ne-am facut strategia pentru aceasta mascarada cu propunerea prim-ministrului desemnat, prim-ministrul demis, nici noi nu stim bine cum sa ne adresam domnului Orban in acest moment. Am stabilit depunerea sesizarii de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului pe conflictul juridic de natura constitutionala. Vom astepta raspunsul Curtii, chiar daca nu stopeaza demersul. Nu este pentru prima oara cand Guvernul Orban vine cu anumite inventii. Macar suntem datori romanilor ca aceste lucruri sa nu se mai intample in viitor”, a declarat Ciolacu, la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca a rasfoit putin programul de guvernare „al Guvernului pe care nu il va vota nimeni”.

In sesizarea adresata CCR, presedintele Iohannis este acuzat ca isi exercita atributiile „in mod discretionar”.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, afirma Marcel Ciolacu in sesizarea transmisa CCR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: