PSD vrea sa dea romanilor inca doua zile libere, 6 si 7 ianuarie. Ciolacu si Simonis si-au unit fortele pentru acest proiect de lege

politica

PSD a depus la Senat un proiect de lege, initiat de presedintele partidului, Marcel Ciolacu si liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, in care propune ca zilele de 6 (Sarbatoarea Botezului Domnului) si 7 ianuarie (Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul) sa fie declarate zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Initiatorii precizeaza ca in Romania, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensamant din anul 2011, 16.307.004 cetateni romani sunt crestini ortodocsi, ceea ce reprezinta 86,45% din populatia totala declarata a tarii.

”Pentru crestinii ortodocsi Praznicul Botezului Domnului sarbatorit anual pe data de 6 ianuarie este sarbatorit si de catre credinciosii romano-catolici, grecocatolici si penticostali, care, potrivit aceluiasi recensamant, insumeaza 7,34% din populatia Romaniei. Sarbatoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza, asa cum mai este numita in termeni populari, este unica si prin aceea ca, in aceasta zi, cea mai mare parte a credinciosilor ortodocsi sunt prezenti la biserica pentru a primi Agheasma Mare; in traditia ortodoxa”, se arata in expunerea de motive, citata de news.ro.

Social-democratii mai arata ca Sfintirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o randuiala liturgica savarsita doar de Boboteaza.

”Sustinem cele mai sus mentionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantata la articolul nr.l8 din „Declaratia Universala a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Conventia Europeana a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constitutia Romaniei” precum si de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor”. in mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croatia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusa ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, tocmai pentru importanta ei religioasa”, spun parlamentarii PSD.

Ei arata ca, strans legata de sarbatoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a savarsit Botezului Domnului, Sfantul Proroc loan Botezatorul, in ziua de 7 ianuarie, in fiecare an.

”Pentru crestinii ortodocsi care utilizeaza calendarul neindreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importanta pentru ca, la aceasta data, este praznuita Nasterea Domnului. Din acest motiv, mai multe tari din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. in acest context, data fiind importanta religioasa a zilei de 7 ianuarie, consideram necesara si declararea acesteia ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza”, afirma PSD.

”Avand in vedere cele mentionate mai sus, propunem spre dezbatere si adoptare initiativa legislativa pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel incat zilele de 6 (Sarbatoarea Botezului Domnului) si 7 ianuarie (Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul), sarbatori deosebit de importante pentru crestinii ortodocsi, si nu numai, sa fie declarate ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza”, spun initiatorii.

Propunerea legislativa pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii a fost depusa saptamana aceasta, la Senat si este initiata de presedintele PSD Marcel Ciolacu si liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis.

Comentarii: