PSD vrea sa-i trimita la inchisoare pe magistratii care refuza sa se lase anchetati de parlamentari

politica

Oana Florea, deputat PSD si presedintele Comisiei parlamentare privind alegerile prezidentiale din 2009, a declarat, luni, la conferinta de prezentare a raportului final al comisiei, ca PSD va depune un proiect de lege prin care cei care vor refuza sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare risca inchisoarea de pana la 3 luni si interdictia de  mai ocupa o functie publica pentru 3 ani.

Potrivit declaratiilor facute de deputatul Oana Florea cu ocazia prezentarii raportului final privind concluziile comisiei de ancheta a prezidentialelor din 2009, PSD va depune un proiect de lege prin care toti cei care nu se vor prezenta in fata comisiilor parlamentare de ancheta risca sa ajunga in inchisoare si sa nu mai poata detine functii publice.

„Refuzul persoanelor citate de catre comisia de ancheta de a se prezenta la audieri, de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei (…) constituie infractiune. Se pedepseste cu inchisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amenda penala intre 5 mii si 10 mii de lei si cu pedeapsa complementara de a i se interzice ocuparea unei functii publice timp de 3 ani de la data condamnarii prin hotarare definitiva”, a declarat Oana Florea.

Potrivit acesteia, decizia vine  ca urmare a faptului ca intre Comisia „Alegeri 2009“ si „parchete a fost o colaborare zero“. Florea precizeaza ca „anul trecut, in doar patru luni am avut 4 decizii ale CCR, pentru ca nu avea un cadru clar in ceea ce priveste comisiile de ancheta“.

Potrivit deputatului USR Silviu Dehelean, PSD trece peste decizii ale Curtii Constitutionale, care statueaza ca aceste comisii parlamentare nu pot interfera cu puterea judecatoareasca, doar pentru compromiterea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost infiintata de coalitia PSD-ALDE pentru a se verificare corectitudinea alegerilor din 2009, ca urmare a unei serii de dezvaluiri facute de jurnalistul Dan Andronic privind posibile fraudari ale episodului electoral.

Dintre persoanele solicitate pentru a veni la audieri singurii care au refuzat au fost Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea si Gabriel Oprea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: