Publicatia germana FAZ, analiza devastatoare pentru Iohannis: „USR urmareste reforme hotarate, in timp ce liberalii, sustinuti de presedintele Republicii, se remarca de ceva vreme prin incercarile frecvente de a bloca sau de a dilua astfel de proiecte”

analize

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), una dintre cele mai influente publicatii din Germania, a publicat o analiza foarte critica la adresa lui Iohannis cu titlul sec „Guvernul Romaniei a fost rasturnat”.

FAZ scrie ca USR doreste „reforme hotarate”, ca PNL incearca sa blocheze sau sa dilueze reformele, cu ajutorul lui Iohannis, iar PSD este „partial corupt”.

„USR urmareste o reforma hotarata a sistemului judiciar, o mai mare transparenta a actiunii guvernamentale si noi schimbari democratice, in timp ce national-liberalii, sustinuti de presedintele Republicii, se remarca de ceva vreme prin incercarile frecvente de a bloca sau de a dilua astfel de proiecte”, afirma FAZ.

Iata traducerea articolului, scris de corespondentul ziarului in Europa de Sud-Est:

A facut Klaus Johannis o greseala? Caderea guvernului roman este si o infrangere pentru presedinte. Cu toate acestea, coalitia ar putea continua – sub conducerea unui nou prim-ministru.

Guvernul condus de Florin Citu a fost rasturnat marti prin motiune de cenzura la Bucuresti. Cu toate acestea, nu se stie inca daca acest lucru va duce imediat la noi alegeri in acest stat UE. Cert este ca sfarsitul guvernului este si o infrangere politica pentru presedintele Romaniei, Klaus Johannis, proaspatul laureat al Premiului Charlemagne de la Aachen.

Desi, in calitate de sef de stat, este obligat sa fie nepartizan, Iohannis a facut o campanie masiva pentru Citu in ultimele saptamani. Presedintele facuse si o campanie intensa pentru ca premierul Citu sa fie ales noul lider al Partidului National Liberal (PNL), cea mai mare forta din precedenta coalitie tripartita de la Bucuresti. La recentul congres al partidului PNL, Citu a reusit sa fie ales. Dar noul lider al partidului nu s-a putut bucura prea mult timp. Votul de neincredere de marti a fost clar: 281 de parlamentari au votat impotriva lui Citu, ar fi fost nevoie de doar 234 de voturi impotriva.

Marea majoritate a fost obtinuta pentru ca nu doar opozitia a votat pentru inlocuirea premierului, ci si grupul parlamentar al „Uniunii pentru Salvarea Romaniei”, pe scurt USR, care a facut parte recent din coalitia de guvernare a lui Citu.

In cabinet, insa, in acest an, intre Citu si ministrii USR a existat o instrainare tot mai clara. „Uniunea pentru Salvarea Romaniei” vizeaza o reforma hotarata a sistemului judiciar, o mai mare transparenta a actiunii guvernamentale si noi schimbari democratice, in timp ce national-liberalii, sustinuti de presedintele Republicii, se remarca de ceva vreme prin incercarile frecvente de a bloca sau de a dilua astfel de proiecte.

In randul unei mari parti a clasei de mijloc din Romania, care si-a pus sperantele in presedinte si in partidul pe care acesta il sustinea in urma cu aproximativ doi ani, presedintele si-a pierdut considerabil prestigiul in ultimele luni. O ultima ruptura in coalitie a avut loc la inceputul lunii septembrie, cand Citu l-a demis pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, un om al USR. Cei doi politicieni au fost in conflict pentru ca Ion nu a vrut sa aprobe un program de infrastructura de mai multe miliarde de euro dorit de seful guvernului daca nu era insotit de mecanisme de control mai bune pentru a preveni coruptia. De asemenea, Citu se pare ca nu a vrut sa sprijine obiectivele ambitioase de reforma ale ministrului justitiei pentru a consolida independenta sistemului judiciar.

Cand Citu, probabil in stransa coordonare cu Johannis, l-a demis pe ministrul justitiei din acest motiv, el a presupus ca partenerul mai mic de coalitie va accepta acest lucru. La urma urmei, „Uniunea pentru Salvarea Romaniei” a inghitit deja demiterea ministrului sanatatii in luna aprilie si a continuat coalitia, dar cu nemultumiri. De data aceasta, insa, calculul nu a functionat; dupa demiterea lui Ion, ministrii USR s-au retras din cabinet, initiind astfel o evolutie care a dus acum la sfarsitul guvernului.

Motiunea de cenzura a fost sustinuta si de partidul populist de dreapta AUR si de Partidul Social Democrat (PSD), considerat partial corupt si care a introdus-o. De aceea, reformatorii din USR au tinut sa precizeze ca nu vor sa aiba nimic de-a face cu niciun partid si ca nu au cautat apropierea politica a acestora. Din acest motiv, nu este exclus ca actuala coalitie sa continue cu un nou prim-ministru. Conducerea USR a subliniat in repetate randuri ca este pregatita sa continue sa guverneze alaturi de national-liberali si de un mic partid al minoritatii maghiare, cu conditia ca executivul sa fie condus de un alt prim-ministru.

Pe de alta parte, pare putin probabil ca Iohannis sa reuseasca sa-l ridice din nou pe apropiatul sau Citu in functia de sef al guvernului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: