Publicatie de top din Elvetia: „Kovesi, romanca dura care lupta cu mafia. A fost alungata de la DNA de catre post-comunistii aflati la putere in 2018”

politica

Sefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a acordat un interviu publicatiei elvetiene Neue Zurcher Zeitung, din Zurich, in care afirma ca desi DNA a pus sub acuzare peste o mie de politicieni pe an cand ea conducea acest parchet, coruptia nu a scazut deloc.  „Concluzia mea a fost ca nu poti opri coruptia. Poti sa investighezi oameni, ii poti baga in inchisoare. Dar intr-o tara in care coruptia a prins radacini atat de adanci, trebuie sa se foreze mult mai adanc”, a declarat Kovesi.

Kovesi este o romanca dura care se confrunta cu mafia, politicienii mituitori si primarii lacomi, totul in slujba UE, este descrierea pe care publicatia elvetiana o face fostei sefe a DNA.

„Aceasta femeie hotarata a condus agentia anticoruptie (DNA) in tara sa natala pana cand a fost alungata din functie de catre post-comunistii aflati la putere in 2018. Kovesi a parasit Bucurestiul si a plecat in Luxemburg. Acolo, ea a devenit prima femeie procuror general al UE in 2019”, mai scrie Neue Zurcher Zeitung, cea mai veche publicatie din Elvetia, fondata in 1780 si foarte influenta.

Iata traducerea interviului:

Doamna Kovesi, UE a adoptat cel mai mare pachet de stimulare economica din toate timpurile in urma pandemiei Corona. Cat de mare este pericolul ca politicienii corupti si crima organizata sa se imbogateasca din acesti bani?

Riscul ca banii  sa nu ajunga acolo unde le este locul este intotdeauna ridicat. Mai ales daca fondurile vor fi distribuite rapid si flexibil, asa cum se intampla acum in cazul pandemiei. Dar astazi putem lua masuri mult mai eficiente impotriva utilizarii abuzive a fondurilor UE decat in trecut. De la 1 iunie, avem o autoritate europeana independenta de urmarire penala, cu 22 de state participante. In trecut, cazurile de criminalitate financiara transfrontaliera nu au fost urmarite cu acelasi zel peste tot. Dar acum, autoritatile judiciare din state s-au angajat sa trimita orice caz care intra in jurisdictia noastra.

Despre ce infractiuni este vorba?

Coruptie, frauda privind subventiile, spalare de bani, frauda transfrontaliera in materie de TVA. Toate infractiunile prin care banii contribuabililor UE sunt deturnati.

Dati-ne un exemplu.

Luati ca exemplu atribuirea contractelor publice, exista intotdeauna mita si castiguri personale. Lucram deja la cateva astfel de cazuri. Acolo, contractele profitabile erau transmise direct companiilor care au o relatie de prietenie cu primarul.

Sunt anumite sectoare deosebit de vulnerabile la coruptie in situatia actuala?

In acest moment, multi bani intra in sectorul sanatatii. Exista un risc foarte mare de frauda in acest caz. Guvernele nu organizeaza licitatii pentru contractele de achizitii publice. Exista mai putine controale, mai putina transparenta.

A avut agentia dumneavoastra succese? A fost pronuntata o hotarare judecatoreasca intr-un caz pe care EPPO l-a investigat?

Da. In Slovacia, la 22 noiembrie, un fost primar a fost condamnat la o pedeapsa de trei ani cu suspendare. Acesta a falsificat documente pentru a-si insusi bani din Fondul Social European. Noi am efectuat ancheta in acest caz.

Intrebarea se pune deoarece procuratura dumneavoastra supranationala este o initiativa noua in multe privinte si trebuie mai intai sa se dovedeasca. Unele state UE sunt inca suspicioase si astazi.

Este adevarat ca nu exista un precedent pentru EPPO. Dar dupa sase luni pot spune ca nu mai suntem un proiect. Suntem o institutie reala. Am gestionat peste 2200 de plangeri si am deschis peste 450 de investigatii. Am pus sechestru pe bunuri. Permiteti-mi sa va explic: Pana in prezent, procurorii din Europa au urmarit doar aspectele nationale ale unei infractiuni transfrontaliere. De asemenea, a fost adesea dificil sa se obtina informatii din partea altor state membre. Acum avem o autoritate independenta care are in sfarsit permisiunea de a initia anchete penale transfrontaliere si care are acces la toate cazurile.

Nu doar de astazi stim ca bugetul UE pierde miliarde de euro din cauza faptelor penale. De ce a durat atat de mult sa incepem?

Statele membre au fost intotdeauna ingrijorate ca vor trebui sa renunte la prea multa suveranitate. Acest lucru este de inteles intr-un domeniu atat de sensibil precum cel al aplicarii legii. La urma urmei, nu exista un drept penal uniform. Avem 22 de legislatii nationale, 22 de culturi juridice diferite. Mai intai a trebuit sa gasim proceduri care sa faca posibila o forma de cooperare.

Insa autoritatile nationale sunt cele care decid daca suspectii sunt arestati sau condamnati.

Bineinteles ca da. Iar procurorii delegati care ne sprijina in statele membre raman procurori nationali. Doar atunci cand investigheaza pentru noi sunt obligati sa respecte instructiunile noastre.

Cu toate acestea, cinci state UE nu participa. Slovenia participa, dar nu coopereaza cu EPPO.

In cazul Sloveniei, avem problema ca un stat membru saboteaza institutia din interior. Pana acum nu am reusit sa investigam acolo pentru ca nu exista procurori delegati. Abia acum, dupa o jumatate de an, guvernul a desemnat doi candidati care trebuie sa fie confirmati.

Si cine garanteaza ca acesti procurori nu sunt supusi vointei guvernului lor?

Independenta este o linie rosie care nu trebuie depasita. Daca vrei sa fii eficient, ai nevoie de oameni independenti. Procurorii delegati sunt nominalizati de statele membre si apoi numiti de Colegiul EPPO din Luxemburg. Procedura de selectie este absolut transparenta. In acest moment, nu avem niciun indiciu care sa ne arate ca candidatii sloveni nu indeplinesc criteriile.

Credeti ca Slovenia are ceva de ascuns?

Va trebui sa intrebati guvernul domnului Jansa acest lucru. Am spus de la inceput ca avem de-a face cu o lipsa de cooperare sincera. Si ca nu am putut face in Slovenia ceea ce am fost creati sa facem: sa imbunatatim protectia fondurilor UE si sa sustinem statul de drept.

Puteti sa actionati eficient? Pana acum, se spunea ca agentia dvs. era subfinantata in mod dramatic.

Stiti, cand am inceput aceasta activitate, am aflat ca 30,2 milioane de euro au fost alocate pentru infiintarea EPPO. Cam acesta este bugetul unui parchet regional din Romania. Am fost surprinsa ca acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru o autoritate puternica la nivelul UE. Asa ca, mai intai, a trebuit sa traducem limbajul procuraturii in limbajul bugetar al UE. Apoi, Comisia a eliberat mai multi bani, dar nu si autorizatia de a angaja mai multi oameni. Ce sa fac cu banii, am intrebat eu? Cumparati flori pentru cladirea noastra? Intre timp, Bruxelles ne intelege mai bine. Avem acum un buget de 44,9 milioane de euro si personalul de care avem nevoie.

Convingeti, de asemenea, Ungaria, Polonia, Danemarca, Suedia si Irlanda, care nu au participat pana acum la EPP?

Sper din tot sufletul ca o vor face in continuare, deoarece, in calitate de procurori, ne dorim, desigur, sa avem la bord toti colegii nostri din UE. Suedia a anuntat deja ca doreste sa participe. Iar cu celelalte state nu este cazul sa nu cooperam deloc in cadrul investigatiilor. Facem acest lucru prin intermediul altor structuri.

In UE, oamenilor le place sa arate cu degetul spre Europa de Est atunci cand vine vorba de frauda si de statul de drept. Este corect?

Nu. Nicio tara din Europa nu este curata. Nici macar una. Uitati-va la datele care arata ca UE are un excedent comercial cu ea insasi de peste 300 de miliarde de euro. Acest lucru este teoretic imposibil. In cadrul UE, exporturile si importurile ar trebui sa se echilibreze. Acest lucru poate fi explicat doar printr-o frauda masiva la TVA. Si aici datele nu sugereaza diferente intre statele membre. Nici nu pot confirma ca, in comparatie cu cazurile noastre, coruptia ar fi mai mare in partea de est a Europei decat in vest. Asadar, Europa este un continent unit in ceea ce priveste frauda.

O tara care ne vine imediat in minte atunci cand ne gandim la criminalitatea transfrontaliera este Italia. Potrivit Europol, mafia a cumparat deja in mod special in companii care beneficiaza de ajutorul Corona.

Asa este, da. Consider ca principalul nostru dusman este crima organizata. Dar cand vorbim despre Italia, vestea buna este ca autoritatile acestei tari coopereaza excelent cu noi. Avem 20 de procurori delegati care sunt foarte profesionisti si cu experienta in lupta impotriva mafiei. Criminalitatii organizate nu-i pasa de granite, ea opereaza la nivel international, astfel incat aplicarea legii trebuie sa gandeasca in acelasi mod dincolo de granite.

Ati dat deja o lovitura impotriva mafiei?

In urma cu cateva saptamani, am coordonat o operatiune cu investigatori din Germania, Italia si Bulgaria, in cadrul careia au fost arestate zece persoane care aveau legaturi cu ‘Ndrangheta din sudul Italiei. Era vorba despre asa-numita ‘afacere carusel’. Suspectii au revandut de mai multe ori masini de lux in diferite tari din UE, pretinzand ca au platit taxe de vanzare rambursate de stat. Anchetatorii au estimat bunurile confiscate la aproximativ 13 milioane de euro. In paralel, politia a dat si peste tranzactii cu stupefiante.

Dumneavoastra veniti din Romania. Unii spun ca acolo coruptia este omniprezenta. Cum o vedeti?

Cand am fost seful autoritatii anticoruptie din Romania, am acuzat peste 1.000 de persoane in fiecare an. Printre acestia se numarau fosti ministri, parlamentari, primari. Dar in fiecare an am vazut ca numarul cazurilor nu a scazut. Concluzia mea a fost ca nu poti opri coruptia. Poti sa investighezi oameni, ii poti baga in inchisoare. Dar intr-o tara in care coruptia a prins radacini atat de adanci, trebuie sa se foreze mult mai adanc. Este o problema de mentalitate, care este, de asemenea, o mostenire a dictaturii comuniste.

Dar nu s-a produs si o schimbare in ultimii ani? Cand guvernul a vrut sa incerce sa elimine sanctiunile pentru abuzul in serviciu in 2017, au avut loc proteste in masa.

Da! A fost grozav sa vad cum mai mult de un milion de oameni au iesit in strada atunci. Cum au marsaluit in fata palatului guvernului din Bucuresti la minus 20 de grade pentru a apara statul de drept. In acea perioada au venit la noi si multi oameni care doreau o schimbare. Unul dintre ei a spus: „Nu sunt avocat, sunt un simplu cetatean, dar daca ma instruiti, va pot ajuta sa gasiti oameni corupti. Stiu ca primarul orasului meu este corupt. Daca ma inveti cum sa-l prind, o voi face pentru tine!

V-ati facut dusmani puternici in perioada in care i-ati vanat pe corupti. Mai exista oameni care vor sa se razbune?

Multi procurori si judecatori din Romania au fost hartuiti pentru activitatea lor. Exista inca proceduri disciplinare impotriva mea, desi Curtea Suprema m-a exonerat de mult timp. Cu alte cuvinte, da, sunt oameni care nu ma plac pe mine si ceea ce am facut in Romania.

Sa revenim la tensiunile dintre Est si Vest: Daca ne uitam la tari precum Polonia si Ungaria, exista deja opinii foarte diferite in UE cu privire la statul de drept. Nu va ingrijoreaza aceasta eroziune din interior?

Nu sunt politician, nu este domeniul meu. Nu vreau sa comentez aspectul politic. Dar, in calitate de procuror, pot sa va spun ca nu putem imparti Europa intre Est si Vest, Nord si Sud. Fiecare stat membru are problemele sale care trebuie rezolvate. Am vazut atacuri asupra justitiei in toate partile continentului. Sarcina biroului meu este de a contribui la protejarea statului de drept. Acolo unde putem face acest lucru, consolidam si increderea oamenilor in proiectul european.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: