„Pur si simplu inadmisibil”. „Marea testare” pentru COVID a lui Firea are loc intr-o ghereta dintr-o parcare – Video

news

Jurnalistii de la Europa Libera au descoperit ca o parte din programul de testare al bucurestenilor pentru coronavirus se desfasoara intr-o ghereta din parcarea unei clinici medicale.

Un jurnalist de la Europa libera s-a inscris in programul lui Firea de testare „in masa” a bucurestenilor. El a descoperit socat ca testarea are loc intr-o ghereta din parcarea clinicii Gral Medical, care este „partener” al Primariei Capitalei.

„Pe strada Traian Popovici ar trebui sa fiu testat pentru coronavirus pe banii Primariei, prin programul anuntat cu surle si trambite de Gabriela Firea luna trecuta.

Ma infiintez in fata clinicii, gata sa aflu daca am sau nu coronavirus. Doar ca odata ajuns in fata cladirii moderne si impunatoare, portarul imi face un semn plictisit din mana sa traversez. ‘Acolo se fac testarile, domnu’!’, mormaie barbatul, evident plictisit, in timp ce-mi arata calea spre o parcare dezafectata de peste drum.

Acolo, in contrast cu darmaturile si praful din jurul nostru, doua femei imbracate in combinezoane medicale triaza pacientii si ofera indicatii pentru testare.

(…) La coada, in fata mea, o tanara ofteaza. ‘Macar ne testeaza gratuit. Asta e Romania, ce sa faci?!’, se resemneaza femeia, care nu a dorit sa-si spuna numele. Imediat dupa ea, urmez eu, doar ca usa cotetului din PVC alb e atat de mica incat nu incap cu tot cu ghiozdanul pe care il car dupa mine zi de zi. Nici doamna care face testele, cel putin la fel de corpolenta ca mine, nu pare prea optimista ca vom incapea amandoi in cabina, asa ca se ofera sa vina la usa ca sa-mi faca testul. Insist si cu chiu cu vai ma strecor in cosmelie, unde incepe un balet ridicol intre doi oameni vizibil stanjeniti de situatie. Pe de-o parte eu, cu doua capete mai inalt decat cadrul medical si ocupand trei sferturi din cabina, iar de cealalta parte, ea, incotosmanata intr-un costum spatial, pe varfuri, agitand amenintator un betisor spre narile mele”, relateaza jurnalistul.

Oana Nicolescu, noul director al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti, s-a declarat socata de testarea din ghereta: „Nu pot sa cred asa ceva!”

„Uitati-va si dumneavoastra? Ei ne ameninta cu procese daca nu le avizam testarile in timp ce le fac in parcarile de pe langa clinici! Asa ceva e pur si simplu inadmisibil”, sustine directorul DSP.

„Oamenii nu ar trebui sa mai apeleze la astfel de servicii. Nu sunt autorizate si nici nu este normal sa se intample acolo unde se intampla – in parcari sau alte locuri improprii”, sustine Amalia Serban, director general adjunct al Directiei Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii.

Initiativa Primariei Capitalei a fost criticata inca de la inceput de autoritatile centrale. Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca testarea COVID-19 care se desfasoara in Bucuresti „nu este un studiu de referinta sau stiintific pe care noi sa il luam in considerare”.

„Ministerul Sanatatii nu face parte din studiu. Am inteles ca Institutul Bals a cerut INSP un schelet de studiu, un esantion de pacienti pentru a desfasura acest studiu la nivelul Bucurestiului” a spus ministrul.

La randul sau, Gabriela Firea a amenintat DSP-ul si Ministerul Sanatatii cu judecata. „In loc de acuzatii absolut nefondate si calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministrul Sanatatii sa-si faca treaba si sa emita norme pentru testarile Covid. In prezent, fiecare oras face cum considera, preia din practica internationala si aplica local in functie de ce spatii detine, in lipsa unor reglementari nationale unitare. Acestea sunt motivele pentru care vom depune plangere penala impotriva conducerii DSP si a Ministerului Sanatatii, pentru abuz in serviciu si zadarnicirea combaterii bolilor”, a declarat edilul Capitalei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: