„Pura ticalosie”. Un europarlamentar PSD cere excluderea din partid a celor 39 de alesi PSD care vor prag de 200.000 de euro

politica

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan sustine ca initiativa celor 38 deparlamentari PSD de a institui pragul de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu este „pura ticalosie”, iar alesii respectivi ar trebui exclusi din partid.

Catalin Ivan scrie pe Facebook ca initiativa celor 38 de senatori si deputati PSD privind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu este „pura ticalosie” si ca alesii PSD care sustin proiectul trebuie sa-si piarda „automat” calitatea de membri de partid.

„Daca PSD nu ia masuri urgente fata de initiatori, atunci va confirma suspiciunea ca singura ratiune de a exista a acestui partid in ultimele luni este de a proteja un grup restrans de indivizi extrem de bogati si de corupti. Prin aceasta initiativa, deputatul Radulescu ar fi trebuit sa-si incheie automat cariera politica intr-un partid democratic, european, angajat total in eradicarea coruptiei, mai ales intr-o tara atat de saraca precum Romania”, afirma europarlamentarul Catalin Ivan.

El aminteste ca in vara acestui an, Comisia Europeana a adoptat Directiva 1371 privind „combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloac ede drept penal” care prevede pedepse de minimum patru ani de 36 inchisoare daca prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro.

„Pragul sub care un stat membru UE poate renunta la actiunea penala impotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 de euro.Directiva stabileste standarde inalte in combaterea furtului din banii platiti de Contribuabilii europeni: ‘Coruptia constituie o amenintare deosebit de grava Pentru interesele financiare ale Uniunii’. Aceasta Directiva trebuie implementata pana in vara anului 2019, fix in perioada in care Romania va avea presedintia Consiliului Uniunii Europene. Deci, pe perioada in care Romania va detine un rol cheie la nivel european, va trebui sa explice de ce nu pune in aplicare o directiva atat de importanta sau, la fel de rau, de ce pentru banii europeni sunt reguli atat de stricte, cu un prag de doar 10.000 de euro, in timp ce pentru banii nationali pragul este de 20 de ori mai mare”, mai spune Catalin Ivan.

Un grup de 39 de senatori si deputati PSD au depus, in 18 decembrie, o propunere de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu, argumentand ca sanctiunea penala trebuie sa intervina doar in cazul unei pagube „substantiale”.

De asemenea, initiatorii propun reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mita si trafic de influenta si modifica regimul inchisorii, astfel incat pedepsele de pana la trei ani sa fie executate la domiciliu.

Tot la domiciliu isi vor ispasi pedeapsa si cei cu varsta peste 60 de ani sau cu boli grave sau incurabile, sustinand ca scopul pedepsei este acela de reeducare, coroborata cu recuperarea prejudiciilor.

Parlamentarii PSD vor si modificarea prevederilor refritoare la denunt, care ar urma sa fie valabil doar daca este facut la 6 luni de la data la care denuntatorul a aflat despre savarsirea faptei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: