Purtatorul de cuvant al BOR: „O tara in care Educatia a fost si este tratata cu dispret si obraznicie devine o tara coplesita, sufocata de impostura generalizata”

news

Purtatorul de cuvant la BOR, Vasile Banescu, a avut luni o noua iesire publica de sustinere a cadrelor didactice, la scurt timp dupa ce liderii de sindicate au anuntat suspendarea grevei.

„O tara in care Educatia a fost si este tratata cu dispret si obraznicie devine o tara coplesita, sufocata de impostura generalizata, ceea ce transforma lent, dar sigur, un popor intr-o debusolata populatie.

Educatia este aerul corpului social. Este vorba, fireste, de Educatia fondata pe disciplina, respect fata de autoritatea (reala) a profesorului, rigoare, efort personal intens, lecturi obligatorii ale cartilor care compun canonul pe care s-a edificat cultura europeana (capodopere literare, filosofice si religioase), sanctionarea ferma a oricarui act de violenta si indisciplina, educatia centrata pe stiintele si valorile ,,tari’’ validate in timp, din care nu pot lipsi niciodata cele morale si spirituale, valori care, da, discrimineaza intre bine si rau, intre adevarat si fals, intre firesc si nefiresc, intre valoros, submediocru si nul. Educatie subminata azi de asa-zisii experti educationisti, discreditata si denigrata, declarata mincinos ca depasita si, in consecinta, ignorata cu enorme, teribile costuri in spatiul scolii actuale.

Recenta, larga respiratie civica a corpului social profesoral, ahtiata de aerul curat, vital, rapit in ultimele decenii Scolii romanesti, a fost si ramane semnul vizibil si imbucurator al reactiei unui organism viu care, sufocandu-se, a reactionat spre salvarea proprie si, chiar daca nu toti ne dam seama, spre salvarea tuturor.

Scoala este cel mai onorabil spatiu din orice societate si exact asta trebuie sa ramana. Un spatiu al formarii intelectuale si morale. Atat. Fiecare om in formare doar de aceste lucruri are nevoie, nu de parazitare ideologica, nu de materii inutil impovaratoare, nu de relativism moral si deformare mentala, ci de onesta, edificatoare in-formare.

Pedagogul este „cel care te insoteste” pe un drum necesar de strabatut, ajutandu-te sa eviti ceea ce te-ar putea deruta si scoate de pe el. Aceasta impreuna calatorie formatoare este in esenta Educatia. Profesorii sunt calauzele carora le datoram atingerea celei mai importante destinatii din viata noastra.

Ampla manifestare a solidaritatii publice in jurul Scolii romanesti din ultimele saptamani ramane cea mai inalta mobilizare civica din ultimele decenii.

Una care i-a onorat in primul rand pe profesorii carora le datoram toti nesfarsit mai mult decat le oferim”, a scris Banescu pe Facebook.

Guvernul a aprobat, luni, ordonantele de urgenta privind cresterea salariilor din Educatie si, respectiv, acordarea de prime pentru cariera didactica si cariera profesionala, solicitate de catre reprezentantii cadrelor didactice, a anuntat ministrul Educatiei, Ligia Deca.

„Asistam la o victorie a tuturor celor care au sustinut educatia nationala in ultimele saptamani, in ultimele luni, dar, as spune eu, si o dovada ca importanta educatiei in societate este recunoscuta din ce in ce mai mult. Astazi, Guvernul Romaniei a adoptat doua ordonante de urgenta care ofera garantiile solicitate de catre reprezentantii cadrelor didactice pentru a avea incredere ca rolul lor va fi recunoscut, atat prin Legea salarizarii unitare, cat si prin reformele ce survin in contextul adoptarii de catre Parlament a noilor legi ale Educatiei”, a declarat Ligia Deca intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Ea a precizat ca prima ordonanta de urgenta aprobata de Guvern se refera la cresterile salariale, care, in medie, sunt „peste 25%”.

„Este de remarcat ca prin mecanismul pe care ordonanta il pune in practica vorbim despre cresteri procentuale mai mari pentru debutanti, pentru cei de care avem nevoie sa ramana in sistem si sa fie motivati sa se perfectioneze si sa duca mai departe generatiile de elevi. O a doua chestiune importanta se refera la garantiile conform carora viitoarea Lege a salarizarii va avea ca baza de plecare salariul debutantului sau asistentului universitar plecand de minimul salariului mediu brut pe economie”, a afirmat Deca.

Aceasta a oferit detalii si cu privire la cea de-a doua ordonanta de urgenta aprobata de Executiv, referitoare la acordarea de prime pentru cariera didactica si, respectiv, pentru cariera profesionala.

„Ordonanta de urgenta privind acordarea de prime pentru cariera didactica pentru personalul didactic si didactic auxiliar, dar si pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesionala pentru personalul nedidactic. Prima de cariera didactica inseamna o prima de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt suma forfetara, adica la dispozitia cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, in acest moment, putand fi folositi pentru cursuri de pregatire profesionala, echipamente IT, carti de specialitate si alte categorii de cheltuieli care sprijina calitatea in invatamant”, a explicat Deca.

Ea a adaugat ca prima se acorda intr-o singura transa.

„Prima instantiere este in luna octombrie a acestui an si sumele vor putea fi utilizate in anul scolar 2023-2024. Trebuie mentionat ca suma va fi acordata anual, pana in anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene. Prima de cariera profesionala acordata personalului nedidactic, care este in valoare de 500 lei pe an, similar, acordata in fiecare an in luna octombrie, pentru ca atunci, pe 5 octombrie, avem Ziua Educatiei, pana in anul 2027. Sumele pot fi folosite, in cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesionala sau alte cheltuieli necesare in activitatea profesionala. Bugetul masurii de sustinere in aceasta ordonanta de urgenta, vizavi de prime, a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioada de cinci ani. Bugetul anual este in jur de 400 de milioane de lei „, a mai precizat Deca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: