Purtatorul de cuvant al PPE cere Guvernului Dancila ca spuna public cum a votat in cazul Kovesi: „Guvernul are obligatia sa fie transparent”

politica

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan, purtator de cuvant al PPE, cere Guvernului sa spuna public daca a supus la vot numirea procurorului european in reuniunea ambasadorilor la UE care a avut loc miercuri. 

„Cer Guvernului Romaniei sa ne spuna public daca a supus la vot numirea Procurorului European astazi in Reuniunea ambasadorilor la Uniunea Europeana din statele membre. In agenda oficiala a reuniunii scria «procesul de pregatire in cadrul Consiliului». Cer sa ne spuna ce s-a votat astazi si ce rol are votul dat astazi in procedura de selectie a Procurorului European”, a scris Siegfried Muresan pe pagina sa de Facebook.

El precizeaza ca Parlamentul European a fost mereu extrem de transparent: „Am comunicat din timp ca va avea loc audierea celor 3 candidati in data de 26 februarie in Comisia pentru libertati civile si in Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European”.

„Cer, de asemenea, Guvernului Romaniei, sa spuna public ce mandat a avut Romania in sedinta Consiliului, mai exact, cum a votat delegatia Romaniei care a condus reuniunea de astazi. Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene este a poporului roman, iar Guvernul Romaniei trebuie sa faca politica oamenilor, nu doar a lui Liviu Dragnea si Tudorel Toader. Guvernul are obligatia sa fie transparent”, subliniaza Muresan.

Potrivit G4Media.ro, citata de news.ro, clasamentul din Consiliul UE (formatul numit Coreper 2) s-a stabilit in felul urmator: fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final s-a facut media punctajelor. Votul din Consiliul UE a fost organizat dupa ce comitetul de selectie a transmis Consiliului scrisoarea de motivare.

Monica Macovei, europarlamentarul roman care a coordonat raportul actului normativ de infiintare a Parchetului European, a declarat, insa, pentru HotNews.ro, ca votul de miercuri din COREPER a fost doar unul indicativ, iar votul final ar urma sa fie dat in urma unor negocieri suplimentare.

„A fost un vot indicativ, pentru a vedea care sunt curentele de opinie in Consiliul CIREPER, adica nu este final. Urmeaza negocieri, candidatii nu au fost audiati in COREPER, dar ar trebui sa fie”, a spus Macovei.

Pe 27 februarie Consiliul COREPER are o noua reuniune programata.

Laura Codruta Kovesi s-a clasat pe primul loc in clasamentul realizat de comitetul independent de selectie.

Pe 26 februarie va avea loc audieri in Comisia LIBE si Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, cele doua comisii vor vota apoi separat pe cine desemneaza. Numele unui singur procuror va fi trimis conferintei presedintilor de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luandu-se cu majoritate absoluta, nu cu unanimitate. Numele agreat in aceste discutii va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

Mai mult despre: ,

Comentarii: