Puscarie pentru furt din paduri, indiferent de prejudiciu. Ministrul Mediului anunta modificari majore ale Codului silvic

news

Ministrul Mediului, Costel Alexe  a prezentat miercuri amendamentele pe care le sustine in modificarea Codului silvic. Liberalul propune ca orice furt de arbori sa devina infractiune, indiferent de prejudiciul adus. Ministrul Mediului a mai spus ca cei care fura lemne vor ramane definitiv si fara masinile, camioanele sau tirurile pe care le folosesc pentru a comite ilegalitati.

Ministrul Mediului a facut referiri, miercuri intr-o conferinta de presa, la amendamentele pe care ministerul le sustine si pe care mizeaza pentru descurajarea fenomenului taierilor ilegale din padurile tarii. Unul dintre acestea prevede ca transportul materialelor lemnoase cu un volum de peste 0,1 mc, neinsotite de avize de transport, constituie infractiune.

„Orice furt de arbori va fi incadrat ca infractiune si sanctionat ca atare, indiferent de valoarea prejudiciului produs. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca cine taie ilegal poate ajunge inclusiv dupa gratii, conform acestei modificari a Codului Silvic. Este o schimbare foarte mare a legislatiei daca stam sa ne gandim ca, pana mai ieri, infractiune era doar fapta care presupunea un prejudiciu mai mare de cinci ori decat pretul mediu al unui metru cub de lemn pe picior. Nu cred ca este corect! Furtul este furt, indiferent de volum!”, a declarat Costel Alexe, citat de news.ro.

Alte amendamente cu sustinerea Ministerului Mediului se refera la confiscarea vehiculelor utilizate pentru comiterea de infractiuni silvice si la interzicerea taierilor la ras in rezervatiile naturale.

„Cei care fura lemne vor ramane definitiv si fara masinile, camioanele sau tirurile pe care le folosesc pentru a comite ilegalitati. Cat priveste taierile la ras, legislatia actuala le interzice in prezent doar in parcurile nationale si naturale. Insa, noi avem in tara si peste 700 de rezervatii naturale cu o suprafata de aproape 300.000 de ha in care, astazi, taierile la ras sunt permise. Daca noul Cod Silvic va fi aprobat in forma sustinuta de minister, taierile la ras vor fi interzise pe circa 1 milion de ha, suprafata insumata a parcurilor nationale si naturale si a rezervatiilor naturale”, a precizat Alexe.

De asemenea, alte amendamente care completeaza setul de masuri impotriva fenomenului taierilor ilegale se refera la introducerea obligativitatii avizului de transport si pentru rumegus, biomasa, coaja arborilor si orice rest de lemn. O alta modificare se refera la schimbarea modului de comercializare a masei lemnoase.

„Daca aceste amendamente vor trece, vom sti unde ajunge orice bustean si cherestea, dar si orice rest de lemn, rezultat din procesul tehnologic. Din evaluarile noastre, circa 1 milion de tone (de biomasa) circula anual fara avize de transport. Apoi, schimbam din temelii modul in care se comercializeaza lemnul in Romania: din lemn pe picior, in lemn fasonat. Cand lemnul este vandut pe picior nu se cunoaste volumul exact de lemn recoltat. Totul se bazeaza pe estimari. Comercializarea ca lemn fasonat, asa cum se intampla in majoritatea statelor europene, opreste orice abuz al estimarilor in defavoarea padurii. Am propus ca aceasta masura sa se realizeze etapizat: pana la 1 ianuarie 2023 – 50% din masa lemnoasa va fi comercializata ca lemn fasonat pentru ca, in 2025, toata masa lemnoasa sa fie comercializata in acest fel”, a conchis Costel Alexe.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: