„Putem sa o facem din nou”: Biden promite sa interzica pustile de asalt

externe

Joe Biden, legea de finantare guvernamentala, SUA, Ucraina, ajutor

Presedintele american Joe Biden a promis din nou, miercuri, sa interzica pustile de asalt, cu ocazia unei ceremonii de comemorare in special a masacrului care a avut loc, in urma cu 10 ani, la scoala Sandy Hook din statul Connecticut, noteaza AFP citata de Agerpres.

Reamintind ca Statele Unite au interzis armele semiautomate intre 1994 si 2004, liderul de la Casa Alba a spus: „A functionat, au fost salvate multe vieti. Putem sa o facem din nou”, a spus democratul.

Joe Biden a participat la cea de-a zecea „Veghe nationala anuala pentru toate victimele violentei cu arme de foc” la Biserica Episcopala Sf. Mark din Washington.

Reamintindu ca si el a trecut prin suferinte – moartea primei sale sotii si a fiicei lor abia nascute, in decembrie 1972, apoi moartea fiului sau cel mare, Beau Biden, in mai 2015 – Joe Biden a descris, asa cum a mai facut, sentimentul unei „gauri negre care ti se deschide in piept si te aspira”.

Actualitatea americana este punctata de atacuri cu arme de foc care nu cruta nicio activitate din viata de zi cu zi, de la scoli la lacasuri de cult pana la supermarketuri, dar dintre care doar cele mai sangeroase sau cele mai pline de ura fac afisul.

Potrivit site-ului Gun Violence Archive, peste 600 de atacuri armate in masa (cel putin patru persoane ucise sau ranite) au avut loc in Statele Unite de la inceputul anului in curs.

Joe Biden a decretat unele masuri de reglementare. Dar majoritatea parlamentarilor republicani si puternicul lobby pentru arme, NRA, se opun oricarei legislatii cu adevarat obligatorii, argumentand ca ar fi neconstitutionala.

In 2012, la scoala elementara Sandy Hook din Newtown, statul Connecticut, 26 de persoane, dintre care 20 de copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani, au fost ucisi de un tragator inarmat cu o pusca de asalt, reaminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: