Puterea coplesitoare a generalului Izmana

analize

Gabriel Oprea este in acest moment cel mai protejat politician din punct de vedere mediatic. Toate marile televiziuni si toate marile publicatii ii dau salutul din genunchi. Daca vreun racan prost din vreo redactie calca pe de laturi este imediat trimis la carcera.

Fosta editorialista la EVZ, jurnalista Daniela Ratiu a dezvaluit astazi in Adevarul ca i-a fost cenzurat un material critic la adresa lui Gabriel Oprea. „EVZ a considerat ca nu poate publica un material care i-ar fi adus atingere generalului Oprea”, a scris Ratiu in preambulul articolului cenzurat. Ulterior, chiar si acest preambul a fost eliminat din Adevarul. Intrebati de Reporter Virtual, niciunul dintre sefii celor doua ziare nu stia nimic. „Eu sunt in concediu. Am primit un SMS de la Dan Andronic (patron EVZ – n.red.) dar nu aveam ce face”, a spus Dan Marinescu, redactor-sef la Adevarul. „Pozitia mea oficiala este: Habar n-am. Nu ma ocup eu”, a fost explicatia lui Dan Andronic.

In urma cu trei luni, un alt articol critic la adresa lui Gabriel Oprea, privind provenienta dubioasa a averii sale imense (citeste aici), era eliminat de pe site-ul unui alt celebru jurnalist, Marius Tuca. Si atunci, seful publicatiei habar nu avea de nimic, nu stia, nu se ocupa: „Eu sunt la Caracal acum, trebuie sa sun in redactie. Redactorul-sef este la Viena, voi verifica ce s-a intamplat”, a declarat Tuca, pentru Reporter Virtual. Articolul nu a mai aparut inapoi pe site, iar autoarea, Adriana Oprea, a ales sa publice continuarea pe pagina sa de Facebook.

Prin urmare avem doua cazuri publice in care publicatii ale unor jurnalisti cu pretentii resping sau elimina materiale care ar putea crea nervozitate in izmenele lui Gabriel Oprea. Eu stiu si de alte situatii ridicole in care li s-a ordonat in direct unor jurnalisti sa nu mai faca referiri ironice la adresa generalului, insa nu am acordul acestor oameni pentru a oferi mai multe detalii.

Interesul lui Gabriel Oprea de a-si pastra izmenele curate este bine pazit si de televiziunile de stiri. In B1 TV se stie de ani buni ca nimeni n-are voie sa se atinga de general, la Realitatea TV o „apucau fiorii” de placere pe Lavina Sandru cand il asculta pe Oprea, Antena 3 avea orbul gainilor cand Oprea aparea intre Basescu si Boc, iar Romania TV sta drepti in fata oricui Sebastian Ghita ii da onorul.

Nu exista politician in Romania care sa se bucure in acest moment de o asemenea protectie mediatica. De la stanga la dreapta, gastile cu interese divergente care controleaza trusturile de presa se inghesuie sa-i lustruiasca cizmele lui Oprea. Gata sa se paruie si sa se umple de flegme cand vreunul dintre finantatorii sau favoritii lor politici este atacat, marii jurnalisti se regasesc insa intr-o stransa si calda prietenie cand vine vorba despre interesele celor mai galonate izmene din politica.

Putin probabil ca Gabriel Oprea sa asigure finantari pentru 90% din presa centrala, acesta fiind combustibilul care alimenteaza simpatia marilor trusturi. Puterea sa provine dintr-o zona oculta, aceea care l-a propulsat din postura de bodyguard al lui Miron Cozma in pozitia de politician indispensabil oricarei guvernari si detinator unic si suprem al „interesului national”.

Cat timp influenta acestei zone oculte va ramane coplesitoare nu se va putea vorbi despre stat de drept si democratie in Romania. Libertatea cuvantului, promovarea pe baza de merit sau ascensiunea politica in urma votului direct sunt inghitite ca intr-o gaura neagra de aceasta zona oculta, de unde se scuipa apoi in fruntea noastra personaje gangave si cu vocabular redus, a caror singura calitate este ca stiu cum sa duca mana la chipiu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: