Puternic dezamagiti de Europa, zeci de mii de refugiati se INTORC in tarile natale

news

Organizatia Internationala pentru Migratie a ajutat 779 de irakieni sa revina acasa din Europa, in noiembrie 2015, de doua ori mai multi fata de luna anterioara, arata Washington Post intr-un reportaj citat de ziare.com.

Acest numar nu-i include si pe cei care s-au intors pe cont propriu, cum este Faisal Uday Faisal.

Tanarul de 25 de ani avea sperante mari atunci cand si-a facut bagajele pentru Europa, in septembrie. Dupa ce a demisionat din slujba pe care o avea la Ministerul Educatiei din Bagdad, unde facea ceai si se ocupa de curatenie, Faisal a plecat in Turcia, alaturandu-se celor peste un milion de refugiati si imigranti care au sosit in Europa in ultimul an.

„Visul meu de cand eram copil a fost sa merg in Europa. Imi imaginam o viata frumoasa, o viata sigura, cu un apartament si un salariu”, spune tanarul.

Cele doua luni petrecute intr-un centru de azil din Suedia l-au facut sa vada lucrurile diferit. „Am mers in Europa si am descoperit ca Europa este doar o idee”, afirma Faisal.

Unii au ales sa plece deoarece au fost derutati de procesul de acordare a azilului, au fost dezamagiti de lipsa de oportunitati sau pur si simplu li s-a facut dor de casa.

Dintre cei care s-au intors din proprie initiativa, unii nu au fugit din cauza razboiului, insa agentiile umanitare avertizeaza ca cei care solicita in mod legitim azil sunt, de asemenea, descurajati de faptul ca Europa devine mai putin primitoare si de masurile luate pentru consolidarea granitelor.

Faisal recunoaste ca a plecat din motive de ordin economic. „Daca as fi fost in pericol, nu m-am fi intors”, spune el.

Tanarul si-a rugat tatal, care cheltuise deja 8.000 de dolari pentru a-si trimite fiii in Europa, sa-i trimita bani pentru a veni acasa.

Sunt mii de irakieni care s-au intors din Europa si alte cateva mii care vor acest lucru, potrivit oficialilor din Irak.

Uneori, autoritatile ii incurajeaza pe solicitantii de azil sa se intoarca, sugerand ca nu vor primi azil, ca nu vor obtine o slujba si prezentandu-le in general o imagine sumbra cu privire la viitorul lor in Europa, spune Shannon Pfohman de la Caritas Europa, o retea de organizatii caritabile.

Potrivit acesteia, 35.000 de refugiati si imigranti au parasit „voluntar” Europa de la inceputul anului trecut pana in noiembrie, insa Pfohman sustine ca multi dintre ei au fost de fapt obligati sa faca acest lucru.

Sistemele de acordare a azilului sunt coplesite, iar procedura incerta si deseori haotica i-a facut chiar si pe unii dintre cei care fug de atrocitatile Statului Islamic sa renunte.

Dupa ce a cheltuit 11.000 de dolari sa ajunga in Germania si a asteptat patru luni ca cererea lui de azil sa fie evaluata, Ibrahim Abdullah, un membru al minoritatii Yazidi in varsta de 42 e ani, s-a intors in octombrie in tabara sa din nordul Irakului.

Barbatul a fost stramutat in urma unui atac de anul trecut al Statului Islamic in orasul Sinjar din nordul Irakului. A luat decizia de a reveni in Irak ca urmare a ingrijorarii ca nu va putea sa-si aduca in Germania fiul de 16 ani si sotia, asa cum sperase initial.

Unii de intorc la mai putin decat aveau cand au plecat. Wissam Razzaq, in varsta de 34 de ani, locuia cu chirie in Irak, impreuna cu sotia si cei patru copii, inainte de a pleca in Finlanda, in septembrie. Cartierul sau era lovit frecvent de atacuri teroriste. Si-a vandut taxiul, sursa sa de venit, pentru a putea plati de calatoria de 27 de zile catre Europa.

Insa in cele 45 de zile petrecute in Finlanda a avut un sigur interviu pentru azil. S-a simtit nedorit acolo, in contextul protestelor fata de refugiati.

„Daca as fi gasit doar 20% din ce mi-am imaginat, as fi ramas. M-am intors si acum trebuie sa o iau din nou de la inceput, de la zero. Toate eforturile si suferinta mea au fost pentru nimic”, spune Razzaq.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: