externe

Putin a facut parada cu puterea Rusiei in fata cancelarului Germaniei: „Rusia furnizeaza in prezent peste o treime din produsele energetice ale Germaniei, atat petrolul (34%), cat si gazul natural (35%)”

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aparat marti, cu prilejul vizitei sefului guvernului german Olaf Scholz la Moscova, gazul rusesc si pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder, criticat in Germania pentru ambitia de a intra in consiliul de administratie al gigantului rus Gazprom, relateaza AFP, citata de Agerpres.

‘Rusia furnizeaza in prezent peste o treime din produsele energetice ale Germaniei, atat petrolul (34%), cat si gazul natural (35%)’, a declarat Putin, reamintind dependenta considerabila a Berlinului de hidrocarburile din Rusia.

‘Chiar si in perioada de preturi ridicate la gaz si de penurie a ofertei in Europa, noi am continuat sa aprovizionam consumatorii germani pe baza preturilor fixe prin contracte pe termen lung’, mult inferioare preturilor pietei, a subliniat liderul de la Kremlin.

Aceste preturi au atins niveluri istorice in ultimele luni, unele voci reprosand Rusiei ca intretine situatia pentru a obtine demararea controversatului gazoduct Nord Stream 2.

In fata cancelarului german, Putin a aparat si gazoductul Nord Stream 2, finalizat in 2021, dar aflat inca in asteptarea aprobarii de la agentia de reglementare in domeniu a Germaniei.

‘Este vorba despre unul din cele mai mari proiecte de infrastructura din Europa, destinat sa consolideze semnificativ securitatea energetica pe continent si sa contribuie la rezolvarea (…) problemelor de mediu’, a afirmat presedintele rus, reiterand ca proiectul este unul ‘pur comercial, nu politic’.

‘Astazi, multi in Europa sunt ingrijorati sa stie daca gazul rusesc va fi livrat Europei in general si Germaniei in particular’, a mai afirmat Putin, raspunzand unei intrebari referitoare la criticile aduse Germaniei dupa anuntul candidaturii fostului cancelar Gerhard Schroeder la un post de membru in consiliul de administratie al Gazprom.

Daca Schroeder va fi validat, ‘atunci (in consiliul de administratie) va sta o persoana onesta pe care o respecta, iar Germania, europenii vor avea o persoana care va putea in acelasi timp sa exercite o influenta si sa primeasca informatii direct de la Gazprom. Nu putem decat sa ne bucuram’, a argumentat Putin.

El a adaugat ca numirea fostului cancelar ar fi ‘un lucru natural’, amintind ca Schroeder este si membru al consiliului de administratie al Nord Stream (al Gazprom), demarat in 2011 si la a carui realizare a avut un rol determinant.

Aceasta candidatura a fost totusi viu criticata in Germania, unde luarile de pozitie pro-Kremlin ale lui Schroeder il stanjenesc pe actualul cancelar.

Gerhard Schroeder, prieten vechi al lui Vladimir Putin, este deja presedintele consiliului de administratie al Rosneft, cel mai mare grup petrolier rus.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fiul lui Doldurea a cautat sa fuga din Romania. Anchetatorii au descoperit ca acesta se uita dupa „tari fara extradare” si „boli cu care nu se face puscarie”

Ionut Doldurea, fiul primarului reales Ion Doldurea (PSD), a cautat pe internet informatii despre "tari…

4 ore ago

Un pasionat de istorie militara din China a cumparat patru carti cu secrete militare pentru mai putin de 1 dolar

Un pasionat de istoria militara pensionar din China pare sa fi facut o descoperire alarmanta…

5 ore ago

Canada: Nivelul minim record al banchizei din Golful Hudson, un semnal de alarma pentru supravietuirea ursilor polari

Intinderea banchizei care acopera Golful Hudson din Canada a atins un minim record in luna…

5 ore ago

Un grup de advocacy din Austria a depus o plangere impotriva Alphabet, compania mama a Google, pentru presupusa urmarire a utilizatorilor browserului Chrome

Grupul de advocacy austriac NOYB a depus, joi, la autoritatea nationala pentru protectia datelor, o…

5 ore ago

Rusia spune ca reporterul Wall Street Journal, Evan Gerskovici, va fi judecat pentru ca ar fi lucrat cu CIA

Procurorii rusi au declarat, joi, ca au trimis in instanta cazul reporterului american Evan Gerskovici,…

5 ore ago