Putin a hotarat ca expozitia patriotica „Rusia” de la Moscova sa devina permanenta

externe

Conceputa initial ca un proiect temporar sustinut de Kremlin, menit sa alimenteze patriotismul si sa promoveze viziunea autoritatilor asupra trecutului, prezentului si viitorului Rusiei, expozitia „Rusia” de la Moscova se mandreste cu o replica a „Bombei tarului”, cea mai puternica bomba nucleara testata vreodata, standuri de prezentare elegante care exalta virtutile a patru regiuni ucrainene pe care Rusia spune ca le-a anexat si opere de arta care glorifica armata rusa care lupta in Ucraina.

Dupa ce organizatorii au declarat ca peste 18 milioane de oameni au vizitat expozitia in opt luni, devenind unul dintre primele 10 locuri vizitate de pe planeta, presedintele Vladimir Putin a hotarat ca va deveni permanenta, transmite Reuters.

„Avem lucruri pe care sa le aratam lumii, avem lucruri de care sa fim mandri, dar asta nu este tot. De asemenea, este important sa prezentam totul cu talent si frumusete. Trebuie sa cream conditiile pentru a arata ce face tara, cum traim si ce trebuie sa realizam. De aceea… am convenit sa infiintam un centru national”, a spus Vladimir Putin luni, la a cincea vizita la expozitie.

Miscarea este emblematica pentru eforturile lui Putin de a-i uni pe rusi in spatele lui intr-un moment in care Kremlinul promoveaza o naratiune patriotica unica si puternica si ii pedepseste pe cei care nu fac front comun.

Criticii au fost calificati drept „agenti straini” sau extremisti, iar unii au primit pedepse lungi de inchisoare pentru discreditarea fortelor armate sau pentru raspandirea de „stiri false” despre razboi.

Expozitia „Rusia” si-a deschis portile in perioada premergatoare alegerilor din martie anul acesta, care i-au adus lui Putin un al cincilea mandat prezidential. De atunci, a servit ca loc de desfasurare a evenimentelor politice si sociale – discutii concentrate pe razboi sau pe valorile traditionale ale familiei pe care Putin le-a sustinut – devenind un forum public in care este promovata ideologia pe care o sustine.

Gazduit in ultimele opt luni intr-un parc din epoca sovietica din Moscova, construit sub Stalin pentru a prezenta realizarile URSS, acesta a fost folosit de Kremlin pentru a starni un sentiment de bine, in timp ce Rusia urmareste ceea ce numeste o „operatie militara speciala” in Ucraina.

La ordinul lui Putin, expozitia – care pare de asemenea conceputa pentru a-i convinge pe rusi ca tara lor poate continua sa se dezvolte pe frontul intern in timp ce se afla in razboi – va fi mutata in oras si va deveni un muzeu permanent intr-un complex care a fost folosit anterior pentru a gazdui importante expozitii comerciale.

Expozitia prezinta si cultura populara traditionala si gastronomia ruseasca, impreuna cu statistici economice vitale si noi tehnologii.

Fiind o atractie populara pentru grupurile scolare si puternic promovata in randul familiilor, oameni din toata Rusia au calatorit in capitala pentru a o vedea intr-un moment in care autoritatile le-au spus rusilor ca ar trebui sa se inspire din ceea ce au considerat ca fiind cele mai stralucitoare momente din istoria tarii lor pentru a castiga o lupta „existentiala” cu Occidentul.

Un stand de prezentare pentru Crimeea, regiunea Marii Negre pe care Rusia a anexat-o in 2014, ofera vizitatorilor sansa de a-si face fotografii cu imagini ale peninsulei si textul „Crimeea. Aici incepe patria-mama”.

Cele patru regiuni ucrainene pe care Kremlinul spune ca le-a anexat in 2022, ceea ce el numeste „noile regiuni” ale Rusiei – Donetk, Luhansk, Herson si Zaporojie – beneficiaza de un tratament similar, in ciuda faptului ca Moscova nu controleaza pe deplin niciuna dintre ele.

Conducerea politica a Kievului spune ca va lupta pana cand fortele sale vor recapata controlul asupra tuturor celor patru regiuni despre care spune ca i-au fost furate intr-un razboi brutal de cucerire in stil colonial. Expozitia de la Moscova arata ca este putin probabil ca Rusia sa le dea inapoi cu usurinta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: