Putin a iesit din Rusia, a ajuns la Teheran. Pazit inca de la scara avionului de numerosi bodyguarzi – Video

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit la Teheran pentru discutii cu liderii iranian si turc, prima vizita a liderului de la Kremlin in afara fostei Uniuni Sovietice de la invadarea Ucrainei de catre Moscova la 24 februarie, a anuntat marti dupa-amiaza agentia de presa Interfax, preluata de Reuters, informeaza Agerpres.

Putin se afla in vizita la Teheran pentru convorbiri cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, si de asemenea pentru o prima intalnire tete-a-tete cu un lider al unei tari NATO de la declansarea invaziei, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre un acord care sa permita reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei la Marea Neagra, precum si despre pacea in Siria.

Deplasarea lui Putin, care intervine la doar cateva zile dupa ce presedintele american Joe Biden a vizitat Israelul si Arabia Saudita, transmite un mesaj puternic Occidentului despre planurile Moscovei de a stabili legaturi strategice mai stranse cu Iranul, China si India in fata sanctiunilor occidentale, noteaza Reuters.

„Contactul cu Khamenei este foarte important”, a declarat Iuri Usakov, consilierul pentru politica externa al lui Putin, reporterilor la Moscova. „Un dialog de incredere s-a dezvoltat intre ei asupra celor mai importante probleme pe agenda bilaterala si internationala”. „In majoritatea problemelor, pozitiile noastre sunt apropiate sau identice”, a adaugat el.

Pentru Iran, de asemenea confruntat cu sanctiuni economice occidentale si in conflict cu Statele Unite asupra programului nuclear al Teheranului si unei serii de alte probleme, vizita lui Putin este oportuna.

Liderii sai clericali sunt dornici sa consolideze relatiile strategice cu Rusia in fata unui bloc emergent israeliano-arab in Golf sustinut de SUA si care ar putea inclina echilibrul de putere in Orientul Mijlociu mai departe de Iran.

„Avand in vedere evolutia legaturilor geopolitice dupa razboiul din Ucraina, Teheranul incearca sa-si asigure sprijinul Moscovei in confruntarea cu Washingtonul si aliatii sai regionali”, a declarat un inalt oficial iranian citat de Reuters, cerand sa nu fie numit.

In primul rand pe ordinea de zi in discutiile trilaterale de marti care vor include de asemenea Turcia vor fi eforturile de reducere a violentei in Siria, unde Erdogan a amenintat ca va lansa mai multe operatiuni militare pentru a extinde „zonele sigure” adanci de 30 km de-a lungul granitei. Atat Moscova, cat si Teheranul se opun oricarei astfel de actiuni din partea Turciei.

„Mentinerea integritatii teritoriale a Siriei este foarte importanta si orice atac militar in nordul Siriei va dauna cu siguranta Turciei, Siriei si intregii regiuni si de pe urma sa vor beneficia teroristii”, i-a spus Khamenei lui Erdogan.

Erdogan a declarat ca terorismul ramane o preocupare si o amenintare comuna pentru Iran si Turcia, iar cele doua tari trebuie sa lupte impotriva tuturor amenintarilor, inclusiv combatantii kurzi din Turcia, Siria si Iran considerati teroristi de catre Ankara.

Orice operatiune turca in Siria ar ataca militia kurda YPG, o formatiune cheie a Fortelor Democratice Siriene (SDF) sustinute de SUA si care controleaza mari parti din nordul Siriei si sunt considerate de Washington un aliat important impotriva Statului Islamic.

Mai mult despre: ,

Comentarii: