externe

Putin a inspectat cizmele soldatilor care sunt trimisi in Ucraina. Apoi a tras si el cu pusca – Video

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat joi trupele rusesti care se pregatesc sa fie trimise in Ucraina de pe pe un teren de antrenament din regiunea Ryazan.

Putin a fost insotit in vizita de ministrul Apararii, Serghei Soigu, care a tinut sa il asigure ca soldatii sunt bine echipati. El i-a prezentat lui Putin chiar si cizmele pe care soldatii le vor purta in Ucraina.

De asemenea, Putin a tras si cu pusca, intinzandu-se pe burta in acest scop.

Ministerul rus de Externe a declarat joi ca livrarile de arme ale Uniunii Europene catre Kiev fac ca blocul comunitar sa fie parte a conflictului in Ucraina, iar tarile care pompeaza arme Ucraina sunt ‘sponsori ai terorismului’, relateaza Reuters.

Intr-un briefing, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a reiterat criticile agresive ale Moscovei la adresa Occidentului pentru ca a livrat Ucrainei arme avansate in valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul sa se apere impotriva campaniei militare a Rusiei, care a ajuns in a opta luna.

Decizia UE privind crearea unei misiuni de asistenta militara pentru regimul de la Kiev creste implicarea UE si o face sa devina parte a conflictului in Ucraina, a subliniat Zaharova, citata de agentiile oficiale de presa ruse TASS si RIA Novosti, referindu-se la programul de instruire a militarilor ucraineni.

In acest context, ea a amintit ca, in reuniunea lor din 17 octombrie, ministrii de externe ai UE au anuntat lansarea unei misiuni de instruire a armatei ucrainene, care ar urma sa inceapa sa fie implementata peste o luna. In decurs de doi ani, aceasta misiune, pentru care Bruxellesul a alocat 107 milioane de euro, ar urma sa pregateasca personal ucrainean de comanda la diferite niveluri, potrivit TASS.

‘Acest pas merge mana in mana cu furnizarea de arme letale regimului de la Kiev si creste calitativ implicarea Uniunii Europene, facand-o, desigur, parte a conflictului’, a declarat Zaharova.

Prin furnizarea de arme Ucrainei, Occidentul se apropie de linia periculoasa a unei confruntari militare directe cu Rusia, a avertizat Zaharova, potrivit RIA Novosti.

‘Tarile membre NATO, de parca ar fi intr-o competitie, continua sa pompeze in regimul de la Kiev armament, munitii, ii furnizeaza informatii operative, antreneaza soldatii ucraineni, ofera indrumari privind desfasurarea actiunilor militare, apropiindu-se astfel de linia periculoasa a unei confruntari militare directe cu Rusia’, a avertizat purtatoarea de cuvant a MAE rus.

Ajutorul militar occidental pentru Ucraina, a adaugat Zaharova, totalizeaza deja 42,3 miliarde de dolari, dintre care mai mult de jumatate revin SUA.

In aceeasi conferinta de presa, Maria Zaharova a mai spus ca Moscova a fost gata sa-si creasca exporturile de alimente si ingrasaminte pentru a contribui la evitarea unei crize alimentare globale, dar a fost blocata de catre SUA.

Washingtonul ii ‘santajeaza’ si ‘persecuta’ pe cei care incearca sa faca comert cu Rusia si prin aceasta compromite securitatea globala, a afirmat ea.

SUA nu vizeaza direct exporturile agricole rusesti, dar sanctiunile impuse Rusiei in domeniile transportului maritim, al asigurarilor, logisticii si infrastructurii de plati impiedica capacitatea Rusiei de a exporta ingrasaminte si produse chimice esentiale, sustine Moscova.

Rusia face obiectul unor drastice sanctiuni occidentale dupa invazia sa in Ucraina, declansata la 24 februarie, prima agresiune de acest tip in Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

2 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

2 ore ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

4 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

8 ore ago