Putin a trecut la nivelul urmator: trimite pe front si detinutele condamnate pentru crime sau talharii din inchisorile rusesti

externe

femei, Rusia, detinute, front, ucise, Vladimir Putin

Rusia recruteaza femei condamnate pentru crime, talharii si alte infractiuni, spre a-si consolida efortul de razboi in Ucraina, a relatat Kyiv Post, citand un purtator de cuvant al serviciilor secrete ucrainene.

Femeilor li se promit stimulente financiare si perspectiva libertatii in schimbul serviciului lor, potrivit raportului.

Andriy Yusov, un purtator de cuvant al serviciului de informatii militare din Ucraina (HUR), a declarat pentru cotidianul Kyiv Post: „Nu vorbim doar de unitati auxiliare, ci si de unitati de lupta, daca este necesar”.

Rolul femeilor in razboi s-a extins rapid de la invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina in 2022. Cu toate acestea, soarta multora dintre femeile condamnate rusesti recrutate este sumbra, doar cateva dintre ele reusind sa se intoarca in viata, a afirmat Iusov. „Cele mai multe dintre femeile prizoniere recrutate de Rusia au fost ucise ori s-au intors acasa cu rani grave”, a spus el.

Practica de a oferi libertate condamnatilor in schimbul serviciului militar in Ucraina a inceput sub conducerea lui Evgheni Prigojin,  fondatorul grupului de mercenari Wagner Group.

Peste 100.000 de condamnati din coloniile penitenciare rusesti au fost inrolati pentru a lupta in Ucraina pana in prezent, a declarat Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce grupul pentru drepturile detinutilor Gulagu.net.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a aparat utilizarea de catre Rusia a prizonierilor in razboi, spunand ca acestia „ispasesc cu sange crimele comise pe campul de lupta, in brigazile de asalt, sub gloante, sub obuze”.

In ianuarie, Ministerul britanic al Apararii a raportat ca Rusia este pe cale sa piarda 500.000 de soldati pana la sfarsitul anului 2024, dupa ce si-a transformat fortele intr-o „armata de masa de calitate scazuta si cantitate mare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: