Putin acuza nervos: „Occidentul vrea sa priveze alte tari de suveranitatea lor. Viitorul este in Asia”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul ca a subminat economia mondiala, cu ceea ce el a prezentat drept o tentativa zadarnica si agresiva a Vestului de a-si impune hegemonia, si a sustinut ca puterile in ascensiune din Asia reprezinta viitorul, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

SUA si aliatii lor au impus Rusiei cele mai severe sanctiuni din istoria moderna pentru ceea ce Putin prezinta drept o ‘operatiune militara speciala’ in Ucraina, raspuns care – potrivit Kremlinului – echivaleaza cu o declaratie de razboi.

Adresandu-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, in Extremul Orient, Putin a declarat ca sanctiunile impotriva Rusiei au inlocuit pandemia de COVID-19 ca principala amenintare pentru economia mondiala.

„Vorbesc despre febra sanctiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinenta si agresiva de a impune modele de comportament altor tari, de a le priva de suveranitatea lor si de a le subordona vointei lor”, a declarat Putin.

Potrivit presedintelui rus, Occidentul incearca sa-si impuna lumii vointa, dar ca puterea sa este in declin, fiindca originea cresterii mondiale se afla acum in Asia.

„Schimbari ireversibile si chiar tectonice au avut loc in relatiile internationale”, a declarat Putin. „Rolul tarilor si regiunilor dinamice si promitatoare, in principal regiunea Asia-Pacific, a crescut considerabil”, a adaugat el.

Rusia nu poate fi izolata, a sustinut totodata presedintele rus, subliniind ca Moscova va sfida incercarile Occidentului de a scoate tara de pe scena globala.

Putin a declarat ca Rusia vede mai multe oportunitati de intrare pe pietele din Orientul Mijlociu si Iran, in urma impunerii de catre Occident a unor sanctiuni severe ca raspuns la campania militara a Rusiei in Ucraina.

Referitor la impactul acestor sanctiuni asupra tarii sale, Vladimir Putin a spus ca economia rusa se confrunta cu ceea ce el a numit drept agresiune financiara si tehnologica din partea Occidentului, desi a recunoscut ca unele sectoare industriale si regiuni intampina dificultati.

Putin a insistat ca sanctiunile occidentale care ii vizeaza tara reprezinta un pericol pentru intreaga lume si si-au demonstrat lipsa de viziune, in timp ce lume se indreapta spre Asia.

Occidentul a subminat economia mondiala prin incercarile sale ‘agresive’ de a-si impune dominatia asupra lumii, fara a reusi sa opreasca ascensiunea regiunii Asia-Pacific, considera presedintele rus.

Pe tema crizei alimentelor, Putin a spus ca Moscova a facut tot posibilul ca Ucraina sa poata sa-si exporte cerealele, insa aceasta nu a rezolvat problema alimentara. El a spus ca problemele de pe piata mondiala a alimentelor ar putea sa se intensifice si ca o catastrofa umanitara se profileaza.

Putin a spus ca va discuta cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, despre limitarea destinatiilor navelor care exporta cereale ucrainene, intrucat ‘cele mai sarace tari’ nu au acces la ele.

‘Excluzand Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleaca din Ucraina nu merg in cele mai sarace tari, ci in Europa. Doar doua din 87 de nave merg in tarile in curs de dezvoltare. 60.000 de tone din 2 milioane” de tone, a declarat Putin in cadrul sesiunii Forumului Economic Estic de la Vladivostok, oras-port pe coasta rusa a Pacificului, potrivit EFE.

„Merita sa ne gandim cum sa limitam destinatiile exporturilor de cereale si altor produse alimentare de-a lungul acestui traseu. Negresit, voi vorbi despre asta cu presedintele Turciei, Erdogan”, a spus el.

Printre invitatii la forum se afla cel mai inalt legislator chinez Li Zhanshu, actualmente nr.3 in Partidul Comunist chinez.

Putin a declarat ca China va plati Gazprom pentru gazele sale in devize nationale, pe baza unei paritati de 50+50 intre rubla rusa si yuanul chinezesc.

Mai mult despre:

Comentarii: