Cine sunt aliatii lui Putin din Europa si cu cat sunt PLATITI. Un peisaj sumbru inconjoara Romania
Presedintele rus, Vladimir Putin, are un sprijin serios in Europa din partea partidelor populiste, atat de dreapta cat si de stanga. Populistii au reusit sa obtina la alegerile din mai un sfert din numarul de locuri din parlamentul european, analistii exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu formarea unui bloc coerent pro-rus la Strasbourg.
In Grecia, radicalii de stanga din Syriza, ajunsi de curand guvernare, merg brat la brat cu Rusia. Pe 11 februarie, Nikos Kotzias, noul ministru de externe, a intreprins prima sa vizita externa in afara UE la Moscova. Syriza se opune din rasputeri ca UE sa extinda sanctiunile la adresa Rusiei.
O alta formatiune de stanga, cu simpatii pro-ruse, este Podemos din Spania, care de altfel conduce in sondajele de opinie. Liderul acesteia a acuzat Occidentul de dublu-standard in relatia cu Rusia.
In Franta, partidul de extrema dreapta Frontul National nu isi ascunde admiratia fata de Vladimir Putin. Liderul acestuia, Marine Le Pen, a avut deja vreo cateva voiaje la Moscova. Frontul National a imprumutat recent 9.4 milioane de euro de la First Czech Russian Bank, institutie ce are legaturi indirecte cu Kremlinul. Se spune ca ar fi prima transa dintr-un imprumut de 40 de milioane de euro, o suma enorma pentru un partid. Marine Le Pen a explicat ca a fost refuzata de bancile occidentale.
In Ungaria, partidul de extrema dreapta Jobbik, care a obtinut 20% la alegerile din aprilie, este in mod vadit de partea Rusiei. In 2013, liderul Jokkik a descris Rusia ca pe aparatoarea mostenirii europene, spre deosebire de “tradatorii” din UE. Cea mai controversata figura a partidului, Bela Kovacs, membru al Parlamentului European, face lobby pentru interesele Rusiei si a sustinut invazia Crimeei.
Si Fidesz, partidul de guvernamant din Ungaria, care odata era virulent anticomunist, cultiva si el relatii apropiate cu Rusia. In luna iulie a anului trecut, Viktor Orban a spus ca vrea sa contruiasca un “stat neliberal”, dupa exemplul Rusiei, in cadrul UE.
De asemenea exista zvonuri, mentioneaza The Economist, despre un sprijin al Rusiei acordat unor partide din Marea Britanie si Italia, cum ar fi UK Independence Party, cunoscut pentru pozitia sa anti-UE. Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat ca Vladimir Putin este liderul mondial pe care il admira cel mai mult.
Exista totusi dovezi insuficiente ca partidele populiste din UE, cu exceptia Frontului National, accepta bani din partea Rusiei. Anton Shekhotsov, bun cunoscator al partidelor antisistem, crede ca imprumutul pentru partidul lui Le Pen este mai degraba o exceptie, decat o regula. El arata ca Kremlinul, cel putin in trecut, a preferat sa finanteze direct politicienii, iar nu partidele lor.
Rusia a gasit deja o cale pentru a se folosi de prietenii europeni: legitimarea scrutinurilor electorale dubioase. O adunatura pestrita de populisti s-a inghesuit pentru a da avize de buna purtare cu ocazia referendumului din Crimeea sau a alegerilor din Donbas, organizate de separatisti. Printre acestia s-au aflat Bela Kovacs si Aymeric Chauprade, consilier al lui Marine Le Pen. Presa din Rusia i-a prezentat pe acestia ca oficiali ai UE si observatori electorali independenti.
Sursa: The Economist
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook