externe

Putin ameninta „puterile straine” inainte de alegerile din Rusia: „Nu vom permite niciun fel de lovitura la suveranitatea Rusiei”

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri puterile straine impotriva oricarei imixtiuni in alegerile legislative din tara sa, cu sapte luni inainte ca rusii sa fie convocati la urne pentru a alege viitoarea componenta a Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), relateaza DPA, EFE si RIA Novosti, citate de Agerpres.

‘Avem obligatia sa aparam votul de orice incercare de a-l influenta’, a afirmat seful statului rus intr-o videoconferinta cu cei patru lideri ai partidelor parlamentare din Duma.

‘Nu putem si nu vom permite niciun fel de lovitura la suveranitatea Rusiei, la dreptul poporului nostru sa fie stapan pe propriul sau pamant’, a declarat Putin, manifestandu-si siguranta ca, in aceasta privinta, formatiunile parlamentare ‘se vor situa pe pozitia ferma si consolidata a statului’ .

Rusia insasi s-a confruntat cu acuzatii in mod repetat ca a intervenit in alegerile nationale ale altor tari. Agentiile de informatii americane au ajuns deja la concluzia ca Rusia a intervenit in alegerile prezidentiale din 2016 in beneficiul lui Donald Trump, potrivit DPA.

La videoconferinta cu Putin, in afara presedintelui Dumei, Viaceslav Volodin, au mai participat liderii grupurilor parlamentare ai Rusiei Unite, Serghei Neverov, Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, Partidului Liberal Democrat (LPDR), Vladimir Jirinovski, si Rusiei Juste, Serghei Mironov.

Alegerile pentru Duma de Stat, in care 225 din cei 450 de deputati sunt alesi pe liste de partid, iar restul in circumscriptii majoritare, sunt prevazute pentru 19 septembrie.

Pentru a avea acces la locurile distribuite pe liste de partid, formatiunile trebuie sa obtina cel putin 5% din voturi.

La alegerile din 2016, Rusia Unita (proprezidential) a obtinut 54,2% din voturi si un total de 343 de locuri impreuna cu cele disputate in circumscriptiile electorale majoritare.

Rusia Unita se pregateste de pe acum sa-si apere majoritatea absoluta de doua treimi pe care o detine in actuala Duma.

Politicianul populist de dreapta Vladimir Jirinovski, despre care se stie ca este loial Kremlinului, a acuzat miercuri partidul de guvernamant de mentinerea unui monopol al puterii.

‘Poporul nu vrea ca numai unii sa aiba monopol’ asupra puterii, a spus Jirinovski (74 de ani), comparand dominatia Rusiei Unite cu cea a PCUS in perioada sovietica, potrivit DPA.

In afara de LDPR, grupurile parlamentare ale comunistilor si Rusiei Juste sunt de asemenea forte politice loiale Kremlinului, in timp ce nu exista o opozitie reala in Duma.

Criticii regimului acuza Rusia Unita de utilizarea sistematica a fraudelor electorale pentru a castiga suprematia in parlament.

Observatorii internationali care au monitorizat alegerile in trecut au denuntat in mod repetat fraude electorale la aceste scrutinuri, noteaza DPA.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Peste 60% dintre romani sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, cu 20% mai mult decat acum zece ani

Nu mai putin de 62,2% dintre romani sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentand ca…

12 minute ago

Noul premier slovac, filorusul Robert Fico, va desfiinta televiziunea publica pentru a crea alta. Opozitia il acuza ca vrea sa-si faca „televiziune de casa”

Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat miercuri lichidarea televiziunii publice RTVS,…

27 de minute ago

Hamas a publicat o inregistrare video cu un ostatic israelian, pentru a dovedi ca acesta este in viata

Hamas a publicat miercuri o inregistrare video cu ostaticul israeliano-american Hersh Goldberg-Polin, prima dovada ca…

42 de minute ago

Gabriela Firea, in vizita electorala la CET Grozavesti, unde s-a produs o avarie grava la sistemul termoenergetic al Bucurestiului – VIDEO

Acuzata ca in timpul mandatului ei nu a facut prea multe in privinta repararii si…

57 de minute ago

Doi profesori, sot si sotie, de la Universitatea Wisconsin, concediati dupa ce s-a descoperit ca jucau in clipuri pornografice pentru a-si rotunji veniturile

Senatul Universitatii din Wisconsin-La Crosse a facut primii pasi in vederea inlaturarii a doi membri…

O oră ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez isi intrerupe atributiile publice, in timp ce sotia sa este anchetata

Premierul spaniol Pedro Sanchez si-a suspendat atributiile publice pentru a se „opri si a reflecta”…

O oră ago