Putin anunta ca in cateva zile va dezvalui raspunsul la plafonarea pretului petrolului rusesc

externe

Putin a denuntat decizia Occidentului de a impune un plafon de pret la exporturile rusesti de petrol ca fiind „prosteasca, daunatoare si nesocotita”, reiterand ca Moscova nu va face afaceri cu tarile care sustin aceasta miscare, potrivit Anadolu.

Tarile UE au convenit saptamana trecuta asupra unui plafon de pret de 60 de dolari pe baril pentru exporturile rusesti de petrol transportate pe mare, carora li s-au alaturat statele G7 si Australia.

Presedintele rus a avertizat ca preturile mai scazute vor priva sectorul energetic de investitii, ceea ce ar putea duce la lipsuri si „preturi vertiginoase”.

Daca Rusia este de acord cu acest plafon de pret, astfel de masuri ar putea fi aplicate in alte domenii si ar putea duce la o perturbare mai mare a pietei globale si a principiilor economice, a adaugat el.

Putin a spus ca limita de 60 de dolari este aproape in jurul pretului pe care Rusia il percepe in mod normal pentru petrolul sau, ceea ce inseamna ca nu va suferi pierderi in niciun caz.

Moscova va dezvalui „pasi specifici” ca raspuns la limitarea preturilor in urmatoarele zile, a spus el, adaugand ca masurile vor fi conturate intr-un decret prezidential.

Putin a spus ca tarile Uniunii Economice Eurasiatice au convenit sa stabileasca o piata comuna de comert cu gaze naturale in termen de doi ani, cu un acord probabil intre Rusia, Kazahstan si Uzbekistan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: