Putin anunta ca s-au blocat negocierile cu Ucraina: „Sunt intr-un punct mort. Au inscenat crime de razboi trupelor Rusiei”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a estimat marti ca negocierile de pace cu Ucraina au ajuns intr-un punct mort, transmitand astfel un semnal ca razboiul pe care l-a declansat prin invazia asupra acestei tari ar putea fi de durata.

Liderul de la Kremlin a acuzat Kievul ca zadarniceste negocierile de pace prin solicitarea unor garantii de securitate care sa acopere toata Ucraina – inclusiv Crimeea si Donbasul -, si prin ceea ce presedintele rus sustine a fi inscenari privind crime de razboi comise de trupele ruse, relateaza Reuters si CNN, citate de Agerpres.

”Acum, garantiile de securitate sunt un lucru, iar chestiunile privind reglementarea relatiilor asupra Crimeii, Sevastopolului si Donbasului sunt scoase (de Ucraina) din sfera de aplicare a acestor acorduri. Asadar, am revenit intr-un punct mort”, a spus Putin la o conferinta de presa.

Prin urmare, el a promis ca Rusia ”nu va opri operatiunile militare” in Ucraina pana cand acestea nu vor reusi, sustinand ca aceste operatiuni nu se desfasoara intr-un ritm mai intens pentru a reduce astfel cat mai mult numarul victimelor.

Putin a mai insistat ca Rusia nu are de ales si trebuie sa lupte pentru a-i apara pe rusofonii din estul Ucrainei si a impiedica transformarea acestei tari intr-o platforma anti-ruseasca a Occidentului, pe care l-a acuzat ca prin sanctiunile impuse dupa invazie a pornit ”un razboi (economic) fulger” impotriva Rusiei. ”Razboiul fulger pe care au mizat adversarii nostri nu a functionat”, a sustinut presedintele rus despre sanctiunile ce au provocat Rusiei cea mai mare contractie economica dupa destramarea URSS.

Intr-o reactie dupa aceste declaratii, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este si consilier al presedintelui Volodimir Zelenski, a spus ca negocierile cu Rusia continua, dar sunt foarte dificile. ”Negocierile sunt extrem de dificile si contextul emotional in aceste zile este foarte complex”, a explicat Podoliak, intr-o declaratie acordata portalului Ukrainska Pravda, preluata de agentia EFE.

Negocierile continua in grupuri de lucru, a adaugat oficialul ucrainean, care a acuzat ”tactici traditionale rusesti” de a face presiune asupra procesului de negociere prin ”anumite declaratii publice”.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat saptamana trecuta Ucraina ca a prezentat un nou proiect de acord prin care a revenit asupra unor propuneri facute in timpul rundei de negocieri desfasurate la sfarsitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce, potrivit Moscovei, ar fi un indiciu ca presedintele Volodimir Zelenski este ”controlat” de Washington si de aliatii sai.

”In acest document (de la Istanbul) ucrainenii au formulat clar ca viitoarele garantii de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii si Sevastopolului. In proiectul de ieri, aceasta afirmatie clara lipseste”, a exemplificat ministrul rus.

In replica, Mihailo Podoliak a declarat ca, ”daca Moscova doreste sa arate ca este pregatita pentru dialog, atunci trebuie sa-si reduca gradul de ostilitate”.

La negocierile desfasurate la Istanbul pe 29 martie, Ucraina a propus Rusiei ca, in schimbul neutralitatii, sa primeasca garantii de securitate din partea unui grup de tari, precum SUA, Regatul Unit, Franta, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.

O alta propunere formulata de Kiev catre Moscova este negocierea intr-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea, anexata de Rusia.

Dar Ucraina a cerut Rusiei ca mai intai sa-si retraga trupele si abia apoi sa fie pus in aplicare un eventual acord, care, in plus, mai trebuie validat si printr-un referendum, in timp ce Moscova a insistat pentru recunoasterea suveranitatii Rusiei asupra Crimeii anexate si a dreptului la autodeterminare al provinciilor separatiste Donetk si Lugansk.

Mai mult despre: ,

Comentarii: