Putin ar putea fi obligat sa puna capat invaziei in Ucraina daca veniturile din exporturi se prabusesc

externe

Putin, ostatici, Israel, Hamas, implicare

Vladimir Putin nu va putea continua invazia din Ucraina daca veniturile din exporturile Rusiei se vor prabusi pe fondul unui buget militar in crestere, potrivit unei evaluari economice care leaga capacitatea Moscovei de a purta un razboi de pretul petrolului, relateaza Newsweek.

In conditiile in care razboiul declansat de Putin dureaza de mai mult de 19 luni, ministerul rus de finante a dezvaluit ca Rusia va cheltui 10.800 de miliarde de ruble (108 miliarde de dolari) pentru aparare anul viitor, adica 29% din cheltuielile totale planificate si triplul sumei alocate armatei in 2021.

Forbes Ucraina a calculat ca, pana in prezent, costul pentru Rusia a fost de aproximativ 167 de miliarde de dolari si, desi aceasta suma exclude unele cheltuieli de aparare, se estimeaza ca razboiul va costa intre 100 si 120 de miliarde de dolari pe an.

Dar, intr-un editorial pentru Financial Times, Kirill Rogov, director al Re: Russia. Expertise, Analysis and Policy Network, a declarat ca aceasta suma a fost in mare parte compensata de cresterea brusca a pretului principalului produs de export al Rusiei, titeiul, ca urmare a izbucnirii razboiului.

„Cei care au platit pentru conflict au fost cumparatorii de petrol rusesc, mai degraba decat statul rus”, a scris el. In ciuda sanctiunilor, exporturile rusesti au fost de 590 de miliarde de dolari anul trecut si de 460 de miliarde de dolari anul acesta – mai mari decat media anuala a ultimului deceniu, de 430 de miliarde de dolari, cand pretul mediu al titeiului Brent era de 67 de dolari pe baril.

Aceste venituri mai mari din exporturi au insemnat ca, pana acum, Rusia nu a trebuit sa riste tensiuni politice prin redistribuirea de bani din alte parti ale bugetului de stat, dar „acest lucru ar putea fi pe cale sa se schimbe”, a mai spus el.

Rogov a scris ca ar fi dificil sa investesti in infrastructura si cheltuieli sociale daca veniturile ar scadea la nivelurile din 2015 si 2020, cand pretul mediu al petrolului era de doar 47 de dolari pe baril, iar veniturile externe erau de doar 330 de miliarde de dolari si, respectiv, 340 de miliarde de dolari.

„Daca veniturile din exporturi ar scadea la 350 de miliarde de dolari, ar fi putin probabil ca Putin sa continue razboiul, avand in vedere povara dubla a cheltuielilor militare si a cheltuielilor sociale ridicate pentru a mentine stabilitatea interna”, a spus Rogov.

In timp ce pretul barilului de titei Brent era luni de 87 de dolari, celalalt mare export energetic al Rusiei, gazul, se confrunta cu o prabusire.

Gigantul energetic de stat Gazprom a declarat ca sanctiunile au redus productia de gaze in prima jumatate a anului 2023 la 179,45 miliarde de metri cubi (bcm), o scadere de 26,5% a livrarilor de gaze pe piata interna si externa.

Gabrielle Reid, director asociat la firma de informatii strategice S-RM, a declarat pentru Newsweek ca cifra de 350 de miliarde de dolari din veniturile din exporturi „este o linie de demarcatie pentru capacitatea Rusiei de a-si continua eforturile in Ucraina, dar realitatea este rareori atat de simpla”.

„In timp ce o scadere a veniturilor din exporturi ar avea un impact natural asupra capacitatii Rusiei de a finanta razboiul, aceasta este o sabie cu doua taisuri. Cresterea pretului petrolului provocata de recentele evenimente din Israel are potentialul de a duce la venituri mai bune la export pentru Rusia, ajutand astfel la finantarea masinariei de razboi rusesti”, spune Reid.

„In egala masura, preturile petrolului s-ar putea stabiliza in cazul in care conflictul dintre Israel si Hamas s-ar diminua, atenuand aceste riscuri si aducand Rusia mai aproape de linia de demarcatie de 350 de miliarde de dolari”, a spus ea. „Rusia va cauta sa profite de preturile ridicate ale petrolului cat mai poate, dar perspectivele pe termen lung sunt mult mai putin sigure”, precizeaza Reid

Continuarea vanzarii de petrol catre India si China si evitarea mai multor embargouri petroliere ar putea da Kremlinului optimismul ca economia se poate redresa in ciuda sanctiunilor, dar mai putine cheltuieli sociale si cresterea impozitelor pentru intreprinderile private vor suprima cresterea economica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: