externe

„Putin are o problema”. Partizanii din Ucraina isi intetesc atacurile, „ei chiar stiu cum sa duca lupte de gherila”

Luptele sangeroase continua in regiunea Donbas din Ucraina, iar trupele rusesti se straduiesc sa avanseze metru cu metru in orasul Severodonetk. Dar trupele rusesti se confrunta si cu o alta amenintare in zonele pe care le-au cucerit, se arata intr-o analiza publicata de site-ul 1945.com.

Seful serviciilor secrete ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a anuntat inca din aprilie ca o insurectie se pregateste sa inceapa. Aceasta insurgenta este in crestere in interiorul teritoriilor ocupate de Rusia, iar atacurile impotriva trupelor rusesti si a liderilor numiti de Moscova se intetesc.

O privire asupra istoriei Ucrainei arata ca oamenii de acolo au vointa si capacitatea de a lupta intr-un razboi de gherila prelungit. Partizanii ucraineni au luptat impotriva Germaniei naziste in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mai tarziu au luptat impotriva ocupantilor sovietici, iar razboiul de gherila a durat pana in anii 1950.

Aceasta rezistenta impotriva Uniunii Sovietice a continuat fara niciun sprijin extern, ceea ce este uimitor, avand in vedere ca sovieticii au folosit aceleasi tactici brutale pe care Rusia le foloseste acum.

Astazi, Ucraina a oferit cel putin o pregatire minimala fortelor ucrainene de aparare teritoriala. Antrenamentul fortelor sale de operatiuni speciale, care au invatat de la armatele occidentale – inclusiv de la fortele speciale ale armatei SUA, care sunt experti in razboiul de gherila – le va creste mult eficienta. In plus, ucrainenii primesc o multime de sprijin extern din partea democratiilor occidentale pentru a-i ajuta in lupta lor impotriva agresiunii rusesti.

The New York Times a scris ca in ultimele saptamani au avut loc o duzina de atacuri care au vizat persoane de profil inalt in teritoriul ocupat de Rusia. Acest lucru vorbeste despre o operatiune foarte bine organizata, cu atacuri coordonate pentru a perturba ocupatia rusa.

Atacurile de gherila par sa fie in mare parte centrate pe regiunile Herson si Zaporojie din sudul Ucrainei. Acest lucru este semnificativ, deoarece activitatea de gherila va impune Rusiei sa retraga trupele din prima linie pentru a securiza zonele din spate si centrele de populatie chiar in locurile in care armata ucraineana desfasoara o contraofensiva.

Ucraina a infiintat un site web numit Centrul de Rezistenta Nationala, care contine informatii despre atacurile de gherila ucrainene, precum si instructiuni privind metodele de sabotaj si modul de utilizare a VPN-ului pentru a obtine stiri reale in locul propagandei rusesti.

Trebuie remarcat faptul ca, in unele cazuri, este posibil ca atacurile impotriva trupelor rusesti sa fi fost conduse de membri ai fortelor speciale ucrainene sau sa fi fost actiuni de gherila conduse de acestia.

Atacurile au lovit puncte de control militare, iar biroul liderului pro-rus Evgheni Balitki, din Melitopol, a fost zguduit de o explozie masiva a unei masini capcana. Cu doua zile mai devreme, Andriy Shevchyk, un alt pro-rus, primar autoproclamat al orasului Enerhodar, din regiunea Zaporojie, a fost grav ranit in explozia unei masini capcana.

Directia ucraineana de informatii a transmis prin intermediul Telegram ca rusii vor trimite detasament special in teritoriile ocupate cu sarcina de a consolida securitatea cladirilor si a oficialilor din Republica Populara separatista Luhansk.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

5 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

5 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

5 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

5 ore ago