Putin avertizeaza: „In cateva ore putem sa fim inapoi in Siria”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi ca armata sa ar putea, daca va fi necesar, sa relocheze „in cateva ore” avioanele sale in Siria, de unde cea mai mare parte a contingentului rus urmeaza sa fie retras in urmatoarele doua-trei zile, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„In cazul in care va fi necesar, Rusia poate sa-si creasca numai in cateva ore prezenta sa in regiunea pana la un nivel adecvat situatiei care se va dezvolta acolo”, a declarat Putin, in cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin pentru decorarea unor ofiteri si soldati rusi ce s-au intors deja din Siria.

„Noi nu ne dorim aceasta, escaladarea militara nu este alegerea noastra”, a afirmat seful statului rus, in cadrul ceremoniei desfasurate in Sala Sf. Gheorghi al Marelui Palat al Kremlinului.

„Sistemele de aparare antiaeriana ruse vor functiona in mod permanent in Siria si vor fi utilizate impotriva tuturor tintelor care vor pune in pericol trupele Federatiei Ruse”, a avertizat Putin, indicand ca cele doua baze ruse — de la Hmeimim si Tartus — sunt bine protejate de pe uscat, mare si vazduh.

„Toate componentele sistemelor de aparare aeriana desfasurate, inclusiv sistemele cu raza scurta de actiune ‘Pantir S’ si cu raza lunga de actiune S-400 Triumf vor functiona continuu”, a spus presedintele rus, subliniind ca, prin interventia sa in Siria, Rusia a creat conditiile pentru inceperea procesului de pace.

„Noi am creat conditii pentru inceperea procesului de pace. Am reusit sa initiem o interactiune pozitiva si constructiva cu SUA si cu alte tari, cu fortele opozitiei responsabile din interiorul Siriei si care doresc cu adevarat sa opreasca razboiul si sa gaseasca o solutie politica, singura posibila, a conflictului”, a mai spus seful statului rus.

Gruparile care vor incalca armistitiul vor fi excluse automat de pe lista participantilor la procesul de pace, a avertizat totodata Putin.

Campania din Siria, care a inceput la 30 septembrie 2015, a costat bugetul rus in jur de 33 de miliarde de ruble (peste 500 milioane de dolari), a indicat presedintele rus, adaugand ca dupa operatiunea din Siria vor trebui refacute rezervele de armament si munitii, dar ca aceste cheltuieli sunt justificate.

Vladimir Putin a apreciat drept „excelente” actiunile pilotilor rusi in Siria. „Pilotii si-au indeplinit sarcinile (din Siria) cu brio”, a spus seful statului rus, evidentiind faptul ca tocmai aviatia de atac a jucat rolul principal in campania Rusiei in Siria.

Presedintele Rusiei a luat intreaga lume prin surprindere luni seara, cand a anuntat retragerea celei mai mari parti a contingentului rus din Siria incepand cu 15 martie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: