externe

Putin cedeaza. A inceput sa-si retraga trupele de la granita cu Ucraina

Rusia va incepe retragerea efectivelor militare suplimentare mobilizate in ultimele saptamani in regiunea Crimeea, anexata in 2014, si in apropierea frontierelor Ucrainei, Ministerul Apararii de la Moscova anuntand ca exercitiile militare s-au incheiat.

Retragerea efectivelor militare ruse suplimentare mobilizate in apropierea frontierelor Ucrainei va incepe vineri si ar urma sa se incheie pe 1 mai, conform agentiei RIA Novosti.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a declarat joi ca exercitiile militare desfasurate in sud-vestul Rusiei s-au incheiat, astfel ca trupele vor incepe sa revina la bazele militare de care apartin.

„Cred ca obiectivele exercitiilor militare inopinate au fost indeplinite in totalitate. Militarii au demonstrat abilitatea de a asigura apararea tarii. Fortele Armate ruse reactioneaza in mod adecvat la toate modificarile situatiilor in apropierea frontierelor Rusiei si in zonele de coasta”, a afirmat Serghei Soigu, citat de Mediafax.

Suplimentarea efectivelor militare ruse in apropierea frontierelor Ucrainei a generat preocupari ale Aliantei Nord-Atlantice, Statelor Unite si Uniunii Europene. Germania si Franta au cerut, in urma cu cateva zile, Rusiei sa retraga trupele din apropierea frontierelor Ucrainei si sa ia masuri pentru detensionarea situatiei.

Potrivit Moscovei, in fosta regiune ucraineana Crimeea, anexata de Rusia in 2014, au fost mobilizati peste 10.000 de militari suplimentari, care urmeaza sa fie retrasi.

Serghei Soigu a avertizat ca armata rusa va continua sa monitorizeze atent manevrele militare NATO din zona Marii Negre.

In contextul crizei din sud-estul Ucrainei, Rusia si Statele Unite s-au acuzat reciproc de suplimentarea efectivelor militare si de activitati destabilizatoare in zona Marii Negre.

Saptamana trecuta, Ucraina a cerut Aliantei Nord-Atlantice sa actioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia.

NATO si Statele Unite au reafirmat sustinerea pentru suveranitatea Ucrainei si au cerut Rusiei sa reduca prezenta militara.

Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, a declarat, luni, ca Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari in apropierea frontierelor Ucrainei.

La randul sau, Ministerul rus al Apararii sustine ca Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa mobilizeze 40.000 de militari in apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv in Marea Neagra si in zona Marii Baltice.

Presedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit, saptamana trecuta, cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, reiterand angajamentul de a sustine suveranitatea Ucrainei. Joseph Biden a pledat pentru dialog strategic cu Rusia pentru controlul armamentului, propunand organizarea unui summit.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

3 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

3 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

3 ore ago

Un lider local al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania a fost amendat pentru utilizarea unui slogan nazist

Bjoern Hoecke, lider al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) din landul Turingia…

3 ore ago

Aplicatia de intalniri Bumble isi cere scuze public pentru campania de marketing bazata pe sloganuri anti-celibat

Aplicatia de intalniri Bumble si-a cerut scuze pentru reclamele despre care criticii au spus ca…

3 ore ago