externe

Putin compara invadarea Ucrainei cu razboiul cu Suedia din 1700-1721: „Petru cel Mare a recuperat pamanturile noastre”

Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare, monarhul rus din secolul al XVIII-lea, recunoscand astfel ca invadarea Ucrainei face parte dintr-o cucerire imperiala, scrie The Telegraph.

In cadrul unei intalniri cu tineri antreprenori si oameni de stiinta, dictatorul rus a declarat: „Petru cel Mare a condus Razboiul Nordului timp de 21 de ani. A luptat cu Suedia, a capturat pamant… nu l-a capturat, ci l-a returnat”.

Putin parea sa faca o legatura directa intre propria sa incercare de a cuceri Ucraina si razboiul lui Petru cel Mare cu Suedia, subliniaza publicatia britanica.

El a continuat prin a insinua ca el crede ca pamantul ucrainean va fi in curand declarat rusesc si, in cele din urma, va fi recunoscut ca atare, facand referire la cuceririle lui Petru cel Mare.

„De ce a invadat-o? Pentru a recupera (pamanturile noastre) si pentru a intari (statul). Asta a facut. Se pare ca acum este randul nostru sa ne intoarcem (pamanturile) si sa intarim (statul)”, a spus Putin.

Putin a adaugat: „Cand Petru cel Mare a asezat noua capitala la Sankt Petersburg, niciuna dintre tarile europene nu a recunoscut acest teritoriu ca fiind rusesc, toata lumea l-a recunoscut ca fiind suedez.”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat ca a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Frantei pentru Ucraina, inclusiv „armament greu”, a precizat seful statului francez, precum si despre candidatura Kievului la intrarea in Uniunea Europeana, transmite AFP.

Intr-un mesaj pe Twitter, Volodimir Zelenski a facut cunoscut ca l-a informat pe Emmanuel Macron despre „situatia de pe front” in fata fortele ruse. „Am discutat despre alte ajutoare militare pentru Ucraina”, a adaugat el, inainte de a incheia: „O atentie deosebita a fost acordata modalitatilor de aderare a Ucrainei la UE”.

Parisul a confirmat intr-un comunicat apelul telefonic dintre cei doi presedinti. Emmanuel Macron „l-a intrebat pe presedintele Zelenski despre ultimele evolutii de pe teren, precum si despre necesarul in ceea ce priveste echipamentul militar, sprijinul politic, sprijinul financiar si ajutorul umanitar”.

Seful statului francez l-a asigurat pe omologul sau ucrainean ca „Franta va ramane mobilizata pentru a raspunde nevoilor Ucrainei, inclusiv in armament greu”.

Cei doi presedinti „au convenit sa ramana in contact, mai ales in perspectiva avizului pe care Comisia Europeana il va emite cu privire la candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeana si a discutiei care va urma in cadrul Consiliului European din 23 si 24 iunie”.

Aceasta discutie telefonica a avut loc la scurt timp dupa un val de critici al Kievului la adresa Parisului, in urma unui nou apel al presedintelui Macron de „a nu umili Rusia”.

Emmanuel Macron, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE pana la 1 iulie, este sub presiunea Ucrainei care ii asteapta vizita de la inceputul ofensivei ruse la 24 februarie.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Piedone ridica miza. Anunt pentru Ciolacu si Firea: „Niciodata, niciodata. Niciodata nu ma voi retrage, dar niciodata”

Cristian Popescu Piedone a sustinut apasat, marti seara, la Antena 3 ca "niciodata" nu se…

6 ore ago

Qatar: Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila si pozitiva” in negocierile pentru incheierea razboiului

Biroul politic al Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila…

11 ore ago

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului au fost recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

12 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

12 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

12 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

12 ore ago