Putin, paralel cu realitatea la parada de 9 Mai. Invadatorul Ucrainei acuza Occidentul de „revansism, colonialism si starnirea de conflicte regionale”

externe

putin

Presedintele rus Vladimir Putin a tinut joi un discurs sfidator, criticand Ucraina si aliatii sai occidentali din cauza presupuselor lor incercari de a „distorsiona” istoria si de a alimenta conflictele regionale, in timp ce a participat la parada militara in Piata Rosie pentru a marca Ziua Victoriei, relateaza The Moscow Times.

„Astazi vedem cum incearca ei sa denatureze adevarul despre cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Ei sunt obisnuiti sa-si construiasca politica in esenta coloniala bazata pe ipocrizie si minciuna”, le-a spus Putin oaspetilor si militarilor adunati.

„Revansismul, abuzul de istorie si incercarea de a valida actualii adepti nazisti fac parte dintr-o politica generala a elitelor occidentale de a starni noi conflicte regionale”, a spus el, parand sa se refere la autoritatile de la Kiev, pe care oficialii rusi, inclusiv Putin, le acuza in mod regulat ca au opinii neonaziste.

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca aproximativ 9.000 de militari si 61 de echipamente militare, inclusiv sistemul de rachete balistice intercontinentale Yars si sistemul de rachete sol-aer S-400, au participat la parada militara din Piata Rosie.

Lui Putin i s-au alaturat in Piata Rosie sase lideri ai fostelor republici sovietice: presedintele belarus Alexander Lukasenko, presedintele kazah Kassym-Iomart Tokayev, presedintele Kargazstanului Sadyr Japarov, presedintele tadjik Emomali Rahmon, liderul uzbec Shavkat Mirziyoyev si presedintele turkmen Serdar Berdimuhamedow.

La fel au fost prezenti si liderii din Cuba, Laos si Guineea-Bissau.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinian, a lipsit, pe fondul unei dispute cu Moscova, desi s-a aflat in capitala Rusiei miercuri seara pentru un summit regional.

Aflat in mijlocul veteranilor, Putin a tinut un discurs care, la fel precum cel pe care l-a tinut la evenimentul din Piata Rosie de anul trecut, a combinat razboiul actual din Ucraina cu victoria Uniunii Sovietice asupra nazismului in 1945.

„Sarbatorim Ziua Victoriei pe fundalul operatiunii militare speciale”, a spus Putin, folosind termenul preferat de Kremlin pentru invazia sa pe scara larga a Ucrainei.

„Ne plecam capetele in memoria civililor ucisi in bombardamentele barbare si in actele teroriste ale neonazistilor si a fratilor nostri de arme care au murit in lupta dreapta impotriva neonazismului”, a adaugat el.

Putin, care a depus juramantul pentru a cincea oara ca presedinte la inceputul acestei saptamani, a repetat avertismentul ca Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare impotriva adversarilor sai daca se simte amenintata existential.

„Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globala, dar, in acelasi timp, nu vom permite nimanui sa ne ameninte. Fortele noastre strategice sunt mereu in alerta”, a spus Putin.

La inceputul acestei saptamani, Putin a ordonat armatei Rusiei sa organizeze exercitii de arme nucleare ca raspuns la ceea ce Moscova numeste „provocari” occidentale.

„Ziua Victoriei uneste toate generatiile. Inaintam pe baza traditiilor noastre si suntem increzatori ca impreuna vom asigura un viitor liber si sigur pentru Rusia, poporul nostru unit”, a spus Putin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: