externe

Putin, despre anexarea Crimeei: „Cum am putea sa nu-i luam sub protectia noastra, sub aripa noastra? Imposibil”

Inainte de Maidan, in 2014, Moscova era fericita sa colaboreze indeaproape cu toate guvernele ucrainene si nu avea niciun plan de a lua vreo masura in Crimeea, a declarat Putin, joi, intr-o conferinta de presa maraton. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat atunci cand un lider ales in mod democratic a fost rasturnat, a mentionat presedintele Rusiei.

Vorbind jurnalistilor in cadrul conferintei sale anuale de presa de sfarsit de an, Putin a declarat ca ar fi continuat sa lucreze indeaproape cu partenerii ucraineni daca nu ar fi avut loc o „lovitura de stat sangeroasa”, in care oamenii au fost „ucisi si arsi”.

Tensiunea actuala dintre Rusia si Ucraina a inceput in urma evenimentelor din Maidan din 2014, cand proteste de strada violente au rasturnat un guvern ales in mod democratic. La scurt timp dupa revolta de la Kiev, Crimeea a fost reabsorbita de Rusia in urma unui referendum. Marea majoritate a lumii considera votul ilegitim si vede peninsula ca fiind ocupata ilegal de Moscova.

Inainte de Maidan, reabsorbtia Crimeei nici macar nu era in carti, a declarat presedintele rus.

„Cum am putea spune ‘nu’ Sevastopolului si Crimeii, oamenilor care traiesc acolo? Cum am putea sa nu-i luam sub protectia noastra, sub aripa noastra? Imposibil. Am fost pusi intr-o situatie in care nu puteam face altfel”, a declarat Putin, citat de RT.

Presedintele s-a referit, de asemenea, la o decizie a Uniunii Sovietice de a crea Republica Socialista Sovietica Ucraineana, prin care au fost create noi granite in interiorul a ceea ce a fost anterior Imperiul Rus. Potrivit lui Putin, cei care locuiesc in Crimeea, precum si in Donbass, in estul Ucrainei, nu au avut posibilitatea de a alege din ce tara fac parte, iar multi dintre acesti localnici si-au dorit sa fie rusi.

„Ei au creat o tara care nu a existat niciodata inainte”, a sustinut el, sugerand ca crizele de astazi sunt efecte in lant ale acestei decizii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un general rus promite ca va distruge NATO pana in 2030: „Majoritatea statelor NATO vor ingenunchea si vor depune juramant in fata Rusiei”

Generalul rus de rang inalt Apti Alaudinov, comandantul fortelor cecene care lupta in Ucraina, a…

25 de minute ago

Firea da startul campaniei negative: „Nicusor Dan a castigat prin furt si minciuna”. Din tribune era aplaudata de Neculai Ontanu, condamnat definitiv pentru luare de mita

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, isi incepe campania cu atacuri violente la adresa…

40 de minute ago

Parlamentul European considera ca Ungaria „nu-si va putea indeplini in mod fiabil” rolul in fruntea Consiliului UE

Noua rezolutie a Parlamentului European privind starea valorilor UE in Ungaria semnaleaza o serie de…

16 minute ago

Furie ruseasca fata de transferul de rachete americane ATACMS catre Ucraina: „Arme extrem de periculoase au fost trimise la Kiev”

Transferul "pe sub mana" de rachete ATACMS americane catre Ucraina nu poate fi justificat, deoarece…

33 de minute ago