Putin, disperat ca Finlanda adera la NATO, tine sa dea asigurari: „Nu exista nicio amenintare la adresa securitatii Finlandei”

externe

Presedintele finlandez, Sauli Niinisto, l-a sunat sambata pe omologul sau rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre iminenta candidatura a tarii nordice la NATO, a anuntat Helsinki, conform France Presse, citata de Agerpres.

”Conversatia a fost directa si la obiect si a decurs fara probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerata importanta”, a declarat seful statului finlandez intr-un comunicat al presedintiei.

Tara nordica ”doreste sa se ocupe de probleme practice legate de faptul ca este o tara vecina a Rusiei intr-un mod adecvat si profesionist”, a dat asigurari Helsinki.

Presedintele si premierul Finlandei, Sanna Marin, au anuntat joi ca se vor alatura ”fara intarziere” aliantei militare conduse de SUA, un anunt al candidaturii fiind asteptat duminica.

Se asteapta ca si Suedia sa isi anunte cererea de aderare la NATO in zilele urmatoare.

Potrivit Helsinki, Sauli Niinisto i-a spus lui Vladimir Putin ca cererile Moscovei, de la sfarsitul lui 2021, de inghetare a extinderii NATO si apoi invazia Ucrainei la sfarsitul lui februarie au schimbat ”fundamental mediul de securitate al Finlandei”.

Miercuri, presedintele finlandez a declarat ca Moscova este responsabila pentru proiectul de aderare a tarii sale, istoric nealiniata.

Presedintele si premierul Finlandei urmeaza sa oficializeze duminica decizia tarii de a adera la NATO, o reuniune parlamentara fiind programata pentru luni.

Sfarsitul neutralitatii militare a Finlandei ar fi o ”greseala”, a declarat sambata presedintele rus, Vladimir Putin, in conversatia telefonica cu omologul sau finlandez Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

”Vladimir Putin a subliniat ca incetarea politicii traditionale de neutralitate militara ar fi o greseala, deoarece nu exista nicio amenintare la adresa securitatii Finlandei”, se arata in comunicat.

”O astfel de schimbare in orientarea politica a tarii poate avea un impact negativ asupra relatiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile in spiritul bunei vecinatati si al cooperarii intre parteneri, fiind reciproc avantajoase”, se arata in comunicatul Kremlinului.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situatia din Ucraina, unde Rusia duce o ofensiva din 24 februarie, Putin informandu-l pe omologul sau finlandez despre ”stadiul discutiilor ruso-ucrainene, practic suspendate de Kiev, care nu manifesta niciun interes pentru un dialog constructiv si serios”, potrivit aceleiasi surse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: