Putin flutura din nou posibilitatea ca Rusia sa adauge „lovitura preventiva” in strategia nucleara

externe

Pentru a doua oara in aceasta saptamana, presedintele rus Vladimir Putin a prezentat posibilitatea ca Rusia sa-si schimbe in mod oficial doctrina militara de a nu fi prima care foloseste arme nucleare intr-un conflict, la cateva zile dupa ce a avertizat despre amenintarea „in crestere” a razboiului nuclear, potrivit CNN.

„Ei (SUA) o au in strategia lor, in documente este precizat – o lovitura preventiva. Noi nu. Noi, pe de alta parte, am formulat o lovitura de razbunare in strategia noastra”, a spus Putin la o conferinta de presa in capitala Kargazstanului, Biskek.

Putin a spus ca politica Statelor Unite nu este de a exclude posibilitatea de „dezarmare” a atacului nuclear, in timp ce doctrina Rusiei este de a folosi armele nucleare ca ultima solutie.

„Asadar, daca vorbim despre aceasta lovitura de dezarmare, atunci poate ar trebui sa ne gandim la adoptarea celor mai bune practici ale partenerilor nostri americani si a ideilor lor pentru a le asigura securitatea. Doar ne gandim la asta. Nu au fost timizi cand au vorbit despre asta in anii precedenti”, a spus el.

„Daca un potential adversar crede ca este posibil sa se foloseasca teoria unei lovituri preventive, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totusi sa ne gandim la acele amenintari sut indreptate catre noi”, a adaugat Putin. Poate ca Moscova ar trebui sa se gandeasca la adoptarea „ideilor dezvoltate de americani pentru a-si asigura propria securitate”.

Oficialii administratiei Biden au spus anterior ca Moscova a fost avertizata la cele mai inalte niveluri cu privire la consecintele utilizarii armelor nucleare in razboi.

Miercuri, Putin a avertizat in legatura cu amenintarea „in crestere” a razboiului nuclear, fara sa promita ca Rusia nu va fi prima care va recurge la arme nucleare intr-un conflict.

„In ceea ce priveste ideea ca Rusia nu ar folosi mai intai astfel de arme in nicio circumstanta, atunci inseamna ca nici noi nu am putea fi al doilea care le-ar folosi – pentru ca posibilitatea de a face acest lucru in cazul unui atac asupra teritoriului nostru ar fi foarte limitat”, a spus el miercuri.

Comentariile lui Putin vin in momentul in care razboiul intra in iarna, Rusia continuand sa bombardeze partile de est si de sud ale Ucrainei – si se confrunta cu atacuri pe propriul teritoriu.

In aceasta saptamana, Rusia a declarat ca a fost vizata de mai multe atacuri cu drone, care au atacat infrastructura militara, au spus oficialii.

Ministerul rus al Apararii a atribuit atacurile Ucrainei, care inca nu facut comentarii publice cu privire la explozii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: