Putin i s-a plans lui Erdogan: „Distrugerea barajului este o actiune barbara a autoritatilor de la Kiev”. Insa un guvernator rus recunoaste ca distrugerea barajului avantajeaza trupele Rusiei

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a comentat, miercuri, pentru prima data distrugerea barajului Kahovka, care a avut loc in dimineata zilei de 6 iunie. Intr-o conversatie telefonica cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, el a calificat incidentul drept ” actiunea barbara ” a autoritatilor de la Kiev.

” Autoritatile de la Kiev, cu ajutorul curatorilor lor occidentali, continua sa parieze periculos pe escaladarea ostilitatilor, comit crime de razboi, folosesc in mod deschis metode teroriste, organizeaza sabotaje pe teritoriul rusesc”, a spus Putin, conform serviciului de presa al Kremlinului.

Conform agentiei Interfax, presedintele turc i-a oferit lui Vladimir Putin ajutor in investigarea distrugerii barajului. De asemenea, presedintele turc a vorbit la telefon miercuri si cu presedintele ucrainean Vladimir Zelenski. Erdogan i-a propus lui Vladimir Zelenski sa creeze o comisie formata din diferiti experti ai acestora din Rusia, Ucraina, ONU si alte tari, inclusiv Turcia pentru o ancheta comuna a distrugerii.

Vladimir Saldo, guvernatorul interimar numit de Rusia in regiunea Herson (sudul Ucrainei), a recunoscut miercuri ca distrugerea barajului de la Kahovka de pe fluviul Nipru, linia de demarcatie dintre armata rusa si cea ucraineana in sudul Ucrainei, avantajeaza trupele Kremlinului, asa cum afirma si o serie de experti occidentali, potrivit EFE.

„Din punct de vedere militar, situatia operativa si tactica este in favoarea fortelor ruse”, a declarat el in cadrul emisiunii Soloviov Live, cand a fost intrebat cum va afecta distrugerea centralei hidroelectrice si inundarea zonei apararea fortelor ruse in regiunea Herson.

Comentand acuzatia Moscovei ca Ucraina este cea care a distrus barajul, Saldo a spus ca Kievul ar fi dorit sa distraga atentia de la „pierderile grele” suferite de fortele sale armate in zona de lupta.

„Si-au facut rau singuri cu asta. S-a calculat ca subminarea barajului ar oferi un avantaj strategic sau operational fortelor armate ucrainene. Dar nu vor putea sa faca nimic. Trupele noastre au acum un spatiu deschis, care arata cine si cum incearca sa treaca’ fluviul Nipru, a explicat el.

Responsabilul prorus a subliniat ca acum chiar va fi „imposibil de traversat” rezervorul Kahovka.

Ucraina a acuzat Rusia ca a aruncat in aer barajul de la Nova Kahovka pe care il minase in februarie si aprilie 2022, pe care il controla inca din primele luni ale invaziei, in incercarea de a zadarnici anuntata contraofensiva ucraineana. Din punct de vedere geografic, aceasta zona reprezenta cea mai scurta ruta spre peninsula Crimeea, anexata de Moscova in 2014 si pe care Kievul vrea sa o recupereze.

Institutul pentru Studiul Razboiului (Institute for the Study of War, ISW), cu sediul in SUA, a refuzat miercuri sa comenteze ce s-a intamplat cu exactitate, dar si-a reiterat analiza din octombrie 2022, cand a afirmat ca „rusii au un interes mai mare si mai clar in inundarea” fluviului Nipru, in pofida daunelor pe care le-ar provoca propriilor pozitii.

ISW a subliniat apoi ca Ucraina nu are niciun interes material in aruncarea in aer a barajului, spre deosebire de Rusia care „se poate folosi de inundatii pentru a largi fluviul Nipru si a complica incercarile de contraofensiva ale Ucrainei prin intermediul unei resurse de apa deja dificil” de traversat.

Expertii ISW noteaza ca imaginile din ziua precedenta, coroborate cu afirmatiile facute de bloggeri militari rusi, „sugereaza ca potopul a maturat pozitiile ucrainene de langa malul Niprului si a fortat trupele ucrainene sa se evacueze in graba sub tirurile artileriei ruse”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat in discursul sau cotidian catre populatie, in noaptea de marti spre miercuri, ca dezastrul de la centrala Kahovka „nu va opri Ucraina si pe ucraineni”.

„Vom continua sa ne eliberam intreg teritoriul nostru. Iar fiecare act de terorism rusesc mareste doar valoarea reparatiilor pe care Rusia le va plati pentru crimele sale, si nu posibilitatile ocupantilor de a ramane pe pamantul nostru”, a subliniat el.

„In ceea ce priveste obstructionarea actiunilor noastre ofensive, comandamentul militar a tinut cont pe deplin de astfel de actiuni insidioase ale inamicului si, in consecinta, aceasta nu ar trebui sa dauneze ofensivei noastre (…)”, a declarat marti comandantul Fortelor armate comune ale Ucrainei, general-locotenentul Serghii Naiev, potrivit EFE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: