Putin isi flutura noile rachete pentru a speria SUA. Rachetele hipersonice Zircon au o viteza de peste cinci ori mai mare decat cea a sunetului – Video

externe

Testele cu racheta hipersonica ruseasca Zircon sunt aproape de final si livrarile acestei rachete pentru fortele navale rusesti vor incepe anul viitor, a declarat miercuri presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Aceasta actiune se inscrie in incercarile Moscovei de a lua un avans in competitia cu SUA si cu alte state in desfasurarea urmatoarei generatii de rachete cu raza lunga de actiune care sunt mai dificil de detectat si de interceptat.

Rusia a sustinut luna trecuta ca a efectuat cu succes un test cu racheta Zircon lansata pentru prima data de pe un submarin.

”Acum este in mod special important sa dezvoltam si sa implementam tehnologiile necesare crearii unor noi sisteme de arme hipersonice, a unor lasere de inalta putere si sisteme robotice capabile de a contracara eficient potentiale amenintari militare, ceea ce inseamna ca ele vor consolida si mai mult securitatea tarii noastre”, a afirmat Putin intr-o declaratie televizata.

Presedintele rus a mai spus ca, in cadrul testelor efectuate, racheta a lovit cu succes atat tintele terestre, cat si pe cele marine in urma lansarilor submarine sau de pe navele de suprafata.

Unii experti occidentali pun la indoiala avansul tehnologic al rachetelor rusesti de noua generatie, dar admit ca prin combinatia formata din viteza, manevrabilitate si altitudine rachetele hipersonice sunt greu de detectat si interceptat. Viteza acestor rachete este de peste cinci ori mai mare decat cea a sunetului, sau mai mult de 6.200 de kilometri pe ora.

In SUA, Pentagonul s-a plans luna trecuta de pretul prea mare al rachetelor hipersonice, de zeci de milioane de dolari bucata, si le-a cerut societatilor producatoare sa ia masuri pentru a diminua costurile finale.

Companiile americane Lockheed Martin si Raytheon Technologies lucreaza la dezvoltarea unor arme hipersonice destinate Pentagonului. Bugetul solicitat de acesta din urma in anul fiscal 2022 pentru cercetarea si dezvoltarea armelor hipersonice este de 3,8 miliarde de dolari, in crestere fata de cele 3,2 miliarde alocate acestui capitol in anul anterior.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: