Putin isi proclama victoria, castiga al patrulea mandat de presedinte cu un scor urias. Reactia Opozitiei din Rusia – Video

externe

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a multumit duminica seara sustinatorilor sai pentru realegere, relateaza Reuters.

Dupa ce sondajele la iesirea de la urme si primele numaratori partiale au aratat ca a obtinut din primul tur un nou mandat de sase ani la Kremlin, Putin s-a adresat unei multimi de simpatizanti. Vorbind de pe o scena ridicata langa Piata Rosie din Moscova, el a apreciat ca rezultatul alegerilor reprezinta o recunoastere a realizarilor din ultimii ani. El a insistat asupra nevoii de unitate si le-a promis rusilor ca va obtine realizari importante alaturi de ei si se va gandi la viitorul tarii. Inainte de a cobori de pe scena, presedintele a dat tonul scandarilor „Rusia! Rusia!”, preluate de multime.

Potrivit numaratorii a circa 50% din voturi, Vladimir Putin a obtinut peste 75%, astfel incat nu va mai fi nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Opozitia rusa si organizatii neguvernamentale au denuntat mai mult de o mie de nereguli la alegerile prezidentiale de duminica din Rusia, destinate indeosebi sa creasca participarea la scrutinul la care presedintele Vladimir Putin ar urma sa fie reales fara probleme pentru al patrulea mandat, informeaza AFP.

Organizatia neguvernamentala Golos, specializata in monitorizarea alegerilor si care a intocmit o harta cu fraude pe site-ul sau internet, a raportat la ora 11:00 GMT 1.839 de cazuri de nereguli, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot, cazuri de voturi multiple si obstructionarea activitatii observatorilor.

Golos si-a manifestat ingrijorarea fata de constrangerile exercitate de catre angajatori sau de universitati, care i-au obligat pe angajati si pe studenti sa voteze nu la locul lor de resedinta, ci la locul lor de munca sau de studiu „unde se poate controla participarea lor la scrutin”.

Miscarea principalului adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnii, care sustine ca a trimis peste 33.000 de observatori la birourile de votare, raporteaza, de asemenea, sute de cazuri de frauda, in special la Moscova si in regiune, la Sankt-Petersburg si Baskortostan, in Urali.

Navalnii – care a fost impiedicat sa participe la scrutin din cauza unei condamnari penale pe care el a catalogat-o ca fiind orchestrata de putere – a difuzat pe contul sau de Twitter duminica dimineata o inregistrare video care arata -potrivit lui – introducerea in urna a mai multor buletine la o sectie de votare din Extremul Orient al Rusiei, iar Comisia electorala a promis sa investigheze cazul.

Militanti ai opozitiei au indicat de asemenea ca alegatori au fost transportati cu autobuzul la sectii de votare de catre politie sau distribuiri de cupoane cu reduceri rusilor care merg la urne.

Simpatizantii sai trimisi ca observatori denunta de asemenea ca sunt impiedicati sa-si exercite calitatea de observatori.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: