Putin isi umfla muschii in lume, insa acasa urmeaza izbucnirea „revolutiei farfuriilor goale”

analize

Este de ajuns ca un om sa se plimbe pe strazile Moscovei pentru a observa cum criza economica a schimbat radical Rusia.

De obicei, se credea ca Moscova este un oras privilegiat in care viata e mult mai buna fata de restul tarii. De aceea se spunea ca situatia din Moscova nu este un indicator al situatiei generale din toata Rusia. Astazi, acest lucru nu mai este valabil, scrie politologul Ivan Preobrajenski pentru Deutsche Welle.

Orasul cu peste 12 milioane de locuitori, considerat motorul economiei de consum in societatea rusa, resimte cel mai acut criza economica. Daca in toata tara, in jur de 75% dintre locuitori sunt in criza, in orasele cu peste un milion de locuitori acest procent ajunge la 85%.

Prin traditie, Moscova a fost un centru al economiei de consum, insa acum orasul cunoaste o scadere dramatica a cererii. Un om isi poate da seama de acest lucru daca, la sfarsit de saptamana, intra intr-un centru comercial oarecare. Daca pana in urma cu cativa ani nu iti puteai face loc printre multimea insetata de cumparaturi, acum te poti plimba lejer pe langa vitrinele stralucitoare.

rusia2

Conform datelor fundatiei „Opinia Publica”, unui procent de 11 la suta dintre rusi nu le mai ajung banii de hrana iar 29 de procente nu isi pot permite sa isi cumpere haine noi. Vizibila este si cresterea numarului de oameni fara adapost care traiesc pe strazile capitalei. Imaginea aduce aminte de inceputul anilor ’90. Pe strada si-au gasit locul multi muncitori din provincie inselati de angajatori precum si multi batrani care iti arunca o privire si te roaga sfios sa le dai de-o paine.

rusia

Pana si televiziunea a ajuns sa reflecte starea jalnica in care se zbate consumatorul rus. De pe ecranul TV au disparut reclamele la automobile scumpe si la alte marfuri de folosinta indelungata, precum electronicele si electrocasnicele.

Din peisajul audio-vizual au disparut si reclamele marilor concerne internationale, producatoare de sapunuri, sampoane, pasta de dinti, detergenti etc. Reclamele care apar acum pe televiziuni par ca sunt filmate de un amator intr-un garaj, atat de ieftin arata.

Deocamdata, rusii nu vor sa recunoasca ca se vor impotmoli in saracie. Ei vor sa creada ca situatia se va imbunatati, dupa cum le spune guvernul. Insa, cand acest lucru nu se va intampla, agitatia se va intensifica.

Daca situatia nu se va imbunatati, atunci televiziunile propagandistice nu vor mai putea stopa nemultumirile acumulate, pentru ca frica, mai devreme sau mai tarziu, va disparea dintre mase. Si atunci va avea loc „revolutia farfuriilor goale”. Asta pentru ca frigiderele multor rusi sunt de multa vreme goale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: