Putin lanseaza noi amenintari la adresa unei tari NATO: „Intretine rusofobia”

externe

vladimir putin, rusia

Presedintele rus Vladimir Putin a lansat luni noi amenintari la adresa Letoniei, in timp ce tensiunile continua sa creasca intre Moscova si membrii NATO, relateaza Newsweek.

Declaratiile lui Putin, facute in timpul Consiliului pentru dezvoltarea societatii civile si a drepturilor omului de la Kremlin, au fost indreptate impotriva politicilor din Riga, capitala Letoniei, cu privire la minoritatea vorbitoare de limba rusa.

Anterior, Letonia s-a confruntat cu reactii negative pentru ca a adoptat legi despre care expertii ONU spun ca sunt discriminatorii pentru grupurile etnice minoritare din tara, inclusiv eforturile de a face din letona singura limba folosita in scoli pana in 2025. In luna mai, Reuters a raportat ca zeci de cetateni rusi care traiesc in Letonia au primit ordin sa dea un test de baza de limba letona pentru a-si dovedi „loialitatea” fata de guvernul de la Riga, avand in vedere razboiul din Ucraina.

Publicatia RBC Ucraina a scris ca Putin s-a referit la politicile din Letonia si din celelalte tari baltice despre care Kremlinul sustine ca intretin rusofobia. Potrivit bazei de date de la Riga, incepand cu 2023, aproximativ 24% din populatia Letoniei face parte din minoritatea rusa.

Inainte de a-si lansa invazia Ucrainei in februarie 2022, Putin a afirmat in mod repetat, fara dovezi, ca Kievul persecuta etnicii rusi si cetatenii vorbitori de limba rusa.

Declaratiile lui Putin vin in contextul in care mai multe tari est-europene se confrunta cu o crestere a numarului de solicitanti de azil care sosesc prin punctele de trecere a frontierei cu Rusia. Potrivit unui raport publicat luni de Politico, Finlanda si-a inchis saptamana trecuta toate punctele de trecere cu Rusia, iar guvernele din Letonia, Lituania si Estonia iau in considerare masuri similare.

Membrii NATO, care s-au pozitionat fara echivoc alaturi de Kiev in fata agresiunii Moscovei, au luat masuri pentru a-si fortifica granitele cu Rusia in ultimele luni, de teama ca Putin ar putea extinde luptele in afara granitelor Ucrainei. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat recent ca o victorie a lui Putin in Ucraina ar putea fi „periculoasa” pentru membrii NATO si alte tari occidentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: