Putin le scoate ochii liderilor occidentali cu violentele din Gaza pentru a-si justifica razboiul cu Ucraina: „Si exterminarea populatiei civile din Palestina, din Fasia Gaza, nu este socanta?”

externe

Rusia, economie, crestere. 2024, FMI

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri in cadrul Grupului celor mai puternice 20 de economii ale lumii (G20) ca este necesar sa ne gandim la cum poate fi oprita „tragedia” razboiului in Ucraina si a spus ca Moscova nu a refuzat niciodata sa participe la discutii de pace cu Kievul, unele dintre cele mai impaciuitoare remarci ale sale de pana acum cu privire la conflict, relateaza Reuters.

Decizia lui Putin de a trimite trupe in Ucraina in februarie 2022 a declansat cel mai sangeros conflict din Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si cea mai grava confruntare intre Rusia si Occident din perioada cea mai sumbra a Razboiului Rece.

Adresandu-se liderilor G20 pentru prima data de la inceputul razboiului, Putin a remarcat – vorbind prin videoconferinta – ca unii lideri au spus in discursurile lor ca sunt socati de „agresiunea” continua a Rusiei in Ucraina.

„Da, desigur, actiunile militare sunt intotdeauna o tragedie pentru persoane si familii concrete si pentru intreaga tara. Fara indoiala, trebuie sa ne gandim cum sa oprim aceasta tragedie”, a spus Putin in timpul unui discurs difuzat de televiziunea de stat de la Moscova, adaugand totodata ca Rusia nu a refuzat „niciodata” sa inceapa negocieri de pace cu Kievul, potrivit EFE, citata de Agerpres.

Putin a reamintit ca presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost cel care a interzis prin decret dialogul cu Rusia, pentru a pune capat conflictului pe care l-a inceput Moscova in februarie 2022.

Volodimir Zelenski a promulgat decretul respectiv dupa ce Vladimir Putin a proclamat in septembrie 2022 patru regiuni ocupate in Ucraina ca fiind parte a Federatiei Ruse – Lugansk, Donetk (est), Herson si Zaporojie (sud).

Remarcile sale, desi in mod clar destinate consumului international, sunt unele dintre cele mai impaciuitoare afirmatii ale sale din ultimele luni, contrastand cu diatribele sale, uneori lungi, despre esecurile si aroganta SUA, noteaza Reuters.

Doar cu o zi in urma, Vladimir Putin declarase ca Moscova nu poate coexista cu actualul guvern de la Kiev si ca va continua ceea ce numeste ‘operatiunea sa militara speciala’ de ‘demilitarizare’ a Ucrainei.

Ucraina a jurat sa lupte pana cand ultimul soldat rus va parasi teritoriul sau, iar aliatii sai occidentali au declarat ca vor continua sa sprijine Kievul.

Impreuna cu Crimeea, pe care Moscova a anexat-o in 2014, Rusia controleaza aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean, potrivit estimarilor Centrului Belfer de la Scoala Kennedy de la Harvard. Putin afirma ca acest teritoriu face parte acum din Rusia.

Contraofensiva ucraineana nu a reusit sa obtina castiguri semnificative in acest an impotriva fortelor ruse care s-au fortificat puternic.

Luptele in Ucraina incepand cu februarie 2022 au ucis sau ranit sute de mii de persoane, au dus la stramutarea a altor milioane si au devastat zone intinse din sudul si estul tarii.

O alta noutate in discursul rostit marti de Putin este ca liderul rus a utilizat cuvantul „razboi” referindu-se la conflictul din Ucraina in loc de termenul curent al Kremlinului de „operatiune militara speciala”.

„Inteleg ca acest razboi si moartea unor oameni nu pot decat sa socheze”, a spus Putin, inainte de a expune teza Moscovei potrivit careia Ucraina i-ar fi persecutat pe rusofonii din Ucraina.

Conflictul din estul Ucrainei a inceput in 2014, dupa ce presedintele prorus de la acea vreme, Viktor Ianukovici, a fost inlaturat de la putere in timpul EuroMaidan, revolta populara din Piata Independentei din Kiev. Dupa aceea, Rusia a anexat Crimeea, iar fortele separatiste sustinute de Moscova au inceput sa lupte impotriva fortelor armate ucrainene.

Aproximativ 14.000 de persoane au fost ucise in Donbas intre 2014 si sfarsitul anului 2021, potrivit Biroului Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, inclusiv 3.106 civili.

„Si exterminarea populatiei civile din Palestina, din Fasia Gaza, nu este socanta?”, a intrebat retoric Putin, adresandu-se liderilor G20. El a mai spus ca este cu siguranta socant faptul ca medicii din Gaza sunt nevoiti sa efectueze operatii unor copii fara anestezie.

Comunitatea internationala, care este revoltata de agresiunea rusa impotriva Ucrainei, ar trebui sa acorde atentie si actiunilor militare din Fasia Gaza, a afirmat liderul rus, citat de The Moscow Times.

Putin a lipsit de la precedentele summituri G20 de la New Delhi si Nusa Dua, Indonezia, trimitandu-l in schimb pe ministrul sau de externe, Serghei Lavrov.

Liderul rus s-a adresat de la Moscova la summiturile din 2021 si 2020. Ultima data a participat personal la o reuniune a G20 la Osaka, Japonia, in 2019.

Occidentul si Ucraina si-au declarat in repetate randuri intentia de a invinge Rusia in razboi si de a alunga fortele ruse, desi esecul contraofensivei ucrainene de a obtine castiguri reale in acest an a starnit ingrijorari in Occident cu privire la aceasta strategie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: