Putin merge in China, prima calatorie in afara spatiului fostei URSS de cand CPI a emis mandat de arestare. Ce planuri au China si Rusia

analize

xi jinping, china

Presedintele rus Vladimir Putin se va intalni cu Xi Jinping in China in aceasta saptamana, in incercarea de a aprofunda parteneriatul dintre cei mai mari concurenti strategici ai Statelor Unite, arata Reuters.

Putin va participa la Forumul „Belt and Road” de la Beijing in perioada 17-18 octombrie, prima sa calatorie in afara fostei Uniuni Sovietice de cand Curtea Penala Internationala de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele sau in luna martie in legatura cu deportarea unor copii din Ucraina.

China si Rusia au declarat un parteneriat „fara limite” in februarie 2022, cand Putin a vizitat Beijingul cu doar cateva zile inainte de a trimite zeci de mii de soldati in Ucraina, declansand cel mai sangeros razboi terestru din Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace.

Statele Unite prezinta China ca fiind cel mai mare concurent al sau si Rusia ca fiind cea mai mare amenintare de stat-natiune, in timp ce presedintele american Joe Biden sustine ca acest secol va fi definit de o competitie existentiala intre democratii si autocratii.

„In ultimul deceniu, Xi a construit cu Rusia lui Putin cea mai importanta alianta nedeclarata din lume”, a declarat, pentru Reuters, Graham Allison, profesor la Universitatea Harvard si fost secretar adjunct al apararii in timpul lui Bill Clinton. „SUA va trebui sa se confrunte cu faptul incomod ca un rival sistemic in crestere rapida si o superputere revansarda cu cel mai mare arsenal nuclear din lume s-au unit strans in a se opune SUA.”

De la razboiul din Ucraina, Putin a ramas in cea mai mare parte in interiorul fostei Uniuni Sovietice, desi a vizitat Iranul anul trecut pentru discutii cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Putin si Xi impartasesc o viziune similara asupra lumii, Occidentul fiind considerat decadent si in declin. De asemenea, China este in competitie cu SUA in toate domeniile, de la calculul cuantic si biologia sintetica la spionaj si puterea militara dura.

Statele Unite au avertizat China sa nu-i furnizeze arme lui Putin, in timp ce Rusia, o economie de 2 trilioane de dolari, se lupta cu fortele ucrainene sustinute de Statele Unite si Uniunea Europeana.

Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center, a declarat ca optica razboiului din Ucraina face ca marile intelegeri publice sa fie putin probabile in acest moment. „Putin este cu siguranta invitatul de onoare”, a declarat Gabuev, adaugand ca se va discuta despre cooperarea militara si nucleara. „In acelasi timp, cred ca China nu este interesata sa semneze niciun acord suplimentar, cel putin in public, deoarece orice poate fi prezentat ca oferind un flux de numerar suplimentar pentru cufarul de razboi al lui Putin si pentru masina de razboi a lui Putin nu este bun in acest moment.”

Sefii gigantilor energetici rusi Gazprom (GAZP.MM) si Rosneft (ROSN.MM), Alexei Miller si Igor Sechin, se vor alatura suitei lui Putin in timpul vizitei sale, au declarat pentru Reuters surse familiare cu aceste planuri.

Rusia doreste sa obtina un acord pentru a vinde mai multe gaze naturale Chinei si intentioneaza sa construiasca conducta Power of Siberia-2, care ar urma sa traverseze Mongolia si sa aiba o capacitate anuala de 50 de miliarde de metri cubi (bcm).

Nu este clar daca se va ajunge la un acord asupra acordului privind gazele naturale – in special asupra pretului si a costului de constructie a acestuia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: