Putin nu mai vrea sa „denazifice” Ucraina: „Nu avem nimic impotriva sa adere la UE, este treaba lor”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri ca Rusia nu are „nimic impotriva” aderarii Ucrainei la Uniunea Europeana, informeaza CNN. In momentul in care Rusia a invadat Ucraina, Putin a declarat ca scopul principal al „operatiunii speciale” este „denazificarea” Ucrainei.

„UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO, de aceea am spus intotdeauna si am spus intotdeauna ca pozitia noastra aici este consecventa, de inteles, nu avem nimic impotriva ei”, a declarat Putin in timpul unei discutii de grup dupa discursul sau la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg.

„Este decizia suverana a oricarei tari de a adera sau nu la asociatii economice si este la latitudinea acestei asociatii economice sa accepte sau nu noi state ca membri ai sai. In masura in care este oportun pentru UE, lasati tarile UE sa decida ele insele. Daca va fi in beneficiul sau in detrimentul Ucrainei este, de asemenea, treaba lor”, a declarat Putin.

„Aceasta este treaba poporului ucrainean si a conducerii actuale a Ucrainei, dar structura economiei ucrainene este de asa natura incat va fi nevoie de subventii foarte mari. Ei bine, daca nu protejati piata interna, Ucraina se va transforma intr-o astfel de semi-colonie, in opinia mea. Dar, in acelasi timp, va primi un sprijin destul de semnificativ pentru cheltuielile curente. Este putin probabil ca acest lucru sa duca la refacerea industriei aeronautice pierdute, a constructiilor navale si a industriei electronice”, a adaugat el.

Anterior, Putin a spus ca restabilirea relatiilor Rusiei cu Ucraina este „inevitabila”.

„Pornim de la faptul ca mai devreme sau mai tarziu situatia se va normaliza, iar noi suntem interesati de prosperitatea tuturor vecinilor nostri, atunci este inevitabil”, a spus Putin comentand posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana.

„Vreau ca acest lucru sa fie clar, restabilirea relatiilor este inevitabila”, a subliniat el.

Mai mult despre: ,

Comentarii: