PUTIN nu va mai inghiti lovituri din partea Turciei sau a oricui: „Va ordon sa actionati EXTREM de dur”

externe

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat vineri ordin militarilor rusi sa actioneze ‘extrem de dur’ pentru eliminarea oricaror obiective ce ar constitui o amenintare la adresa fortelor Rusiei angajate in campania militara in Siria, relateaza agentia de presa TASS.

‘Va ordon sa actionati extrem de dur’, a dispus seful statului rus in cadrul unei reuniuni extinse a Colegiului Ministerului rus al Apararii. ‘Orice fel de tinte care ameninta grupul (armata) rus sau infrastructura noastra terestra trebuie sa fie distruse imediat’, a ordonat presedintele Putin, citat de Agerpres.

Liderul rus a subliniat, de asemenea, ca teroristii din Siria reprezinta o amenintare directa la adresa Rusiei si actiunile Moscovei nu sunt dictate de interese abstracte, ci de intentia de a proteja tara. ‘Actiunile noastre acolo nu sunt dictate de interese de neinteles, geopolitic abstracte sau de dorinta de a ne antrena si testa armament nou. Nu aceasta este esentialul, esential este sa prevenim pericolul pentru insasi Federatia Rusa’, a afirmat el.

Reprezentanti ai diferitelor grupuri etnice (din Rusia), a spus Putin, ‘nu doar din Caucazul de Nord, ci si din alte regiuni nu doar ca iau parte activa la actiuni militare, dar si braveaza cu participarea lor la actiuni punitive’. Rebelii au creat in Siria un ‘adevarat cap de pod’. ‘Planurile lor sunt evidente: sa creasca in putere si sa-si transfere expansiunea in alte regiuni’, a adaugat presedintele rus, indicand ca actiunile fortelor ruse din Siria ‘sunt sincronizate cu activitatea fortelor de securitate si a serviciilor speciale din interiorul Rusiei’.

Structurile FSB ‘descopera ba aici, ba acolo pe intreg teritoriul Federatiei Ruse, celule teroriste camuflate apartinand de diferite grupari teroriste, intre care si Statul Islamic’, a mai spus presedintele rus, evidentiind ca ‘toate acestea reprezinta o amenintare directa la adresa Rusiei si trupele ruse in Siria isi apara in primul rand tara’.

In acest context, Putin a afirmat ca fortele ruse angajate in campania (aeriana) din Siria au provocat daune semnificative teroristilor. ‘In general, activitatea grupului rusesc din Siria este demn de apreciere. Acesta este rezultatul muncii specialistilor din Ministerul Apararii, ofiterilor Statului Major, aviatorilor si marinarilor’rusi, a spus Vladimir Putin, adaugand ca ar ‘dori sa multumeasca inca o data tuturor participantilor (la operatiunea din Siria) pentru curajul si profesionalismul lor’.

‘Ne vom aminti mereu de camarazii care au murit indeplinindu-si datoria in lupta impotriva terorismului’, a mai spus el, cu referire la unul din pilotii avionului Su-24, doborat de aviatia turca si la puscasul marin, care si-a pierdut viata in operatiunea de recuperare a celui de-al doilea pilot.

Putin a adaugat ca activitatea aviatiei ruse angajate in Siria contribuie la conjugarea eforturilor fortelor guvernamentale (loiale presedintelui Bashar al-Assad) si ale Armatei Libere Siriene (ASL, opozitia). Presedintele Rusiei a cerut Ministerului Apararii sa-si coordoneze actiunile in Siria cu punctul de comanda al Israelului si cu fortele coalitiei internationale, condusa de SUA.

In alta ordine de idei, seful statului rus a desemnat printre prioritati consolidarea fortelor nucleare strategice ale Rusiei. ‘O atentie deosebita trebuie acordata consolidarii potentialului de lupta al fortelor nucleare strategice, al programelor spatiale militare. Este necesar, asa cum prevad si planurile noastre, sa dotam toate componentele triadei nucleare cu noi sisteme de armament, sa crestem eficienta sistemelor de avertizare in caz de atacuri cu racheta si a celor privind apararea aerospatiala’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: