Putin propune instituirea unui „guvern temporar” in Ucraina. Reactia Casei Albe

Presedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina sa fie plasata sub o forma de administrare temporara pentru a permite noi alegeri si semnarea unor acorduri cheie pentru a ajunge la un acord de pace, au informat agentiile de presa ruse vineri dimineata, relateaza Reuters.
Comentariile lui Putin, in timpul unei vizite in portul Murmansk, vin pe fondul incercarilor SUA de a ajunge la o solutionare a conflictului prin restabilirea legaturilor cu Rusia si angajarea atat cu Moscova, cat si cu Kievul, in discutii separate.
Cererea lui Putin privind o administratie temporara este in ton cu atacurile anterioare conform carora autoritatile Ucrainei nu sunt un partener legitim de negociere, deoarece presedintele Volodimir Zelenski a ramas la putere dupa incheierea mandatului sau in mai 2024.
„In principiu, desigur, o administratie temporara ar putea fi introdusa in Ucraina sub auspiciile ONU, Statelor Unite, tarilor europene si partenerilor nostri”, a spus Putin.
El a spus ca eforturile lui Trump de a continua discutiile directe cu Rusia – spre deosebire de predecesorul sau Joe Biden, care a evitat contactele – au aratat ca noul presedinte isi doreste pacea.
Un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe, intrebat despre observatiile lui Putin cu privire la administrarea temporara, a spus ca guvernarea in Ucraina este determinata de constitutia sa si de poporul tarii.
Zelenski a respins orice idee care pune sub semnul intrebarii legitimitatea sa, spunand ca Ucrainei i se interzice prin lege sa organizeze alegeri si ca organizarea unui scrutin in conditii de razboi s-ar dovedi in orice caz imposibila.
Rusia, a spus Putin, este in favoarea „solutiilor pasnice pentru orice conflict, inclusiv acesta, dar nu pe cheltuiala noastra”.
„De-a lungul intregii linii de contact militar, trupele noastre detin initiativa strategica”, a spus el.
„Suntem treptat – poate nu atat de repede pe cat ar dori unii – dar totusi perseverenti si cu incredere ne indreptam catre atingerea obiectivelor stabilite la inceputul acestei operatiuni”, a mai spus el.
La mai bine de trei ani de la lansarea invaziei in Ucraina, fortele ruse detin acum aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, Moscova anuntand ca a anexat patru regiuni. Fortele sale au recuperat, de asemenea, o mare parte din teritoriul pe care l-a pierdut initial intr-o incursiune ucraineana in august anul trecut in regiunea sa de vest Kursk.