„Putin nu va renunta la Ucraina cu pretul unui RAZBOI ATOMIC” – Mesaj clar de la Moscova

analize

Declaratiile lui Vladimir Putin, facute intr-un documentar difuzat duminica, prin care Rusia era pregatita sa ridice nivelul alertei atomice pentru Crimeea in cursul tensiunilor de anul trecut arata un singur lucru: Rusia nu va renunta la Ucraina chiar daca va fi nevoita sa declanseze un razboi atomic. Aceasta este concluzia unui analist de top de la Moscova.

Intrebat despre pregatirile nucleare, Putin a declarat postului TV Rossia-1 ca temerile privind o potentiala interventie militara a Occidentului in Crimeea l-au determinat sa ia in considerare utilizarea arsenalului nuclear.

„Era gata sa ridicam la nivelul de alerta. Le-am spus colegilor mei ca Crimeea este parte din teritoriul nostru istoric, ca acolo traiesc rusi. Ei erau in pericol. Nu ii puteam abandona”, declara presedintele rus.

De altfel, Andrei Burbin, seful comandamentului central al Fortelor de Rachete Strategice, a declarat pe 1 martie, la postul national de radio, ca fortele nucleare ale Rusiei sunt „in permanenta stare de alerta de lupta„.

Potrivit doctrinei militare a Rusiei, din 2014, „Rusia isi rezerva dreptul de a-si utiliza armele atomice ca raspuns la utilizarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere in masa impotriva Rusiei sau a aliatilor sai, si atunci cand insasi existenta statului rus este in pericol ca urmare a utilizarii impotriva sa a armelor conventionale„.

In urma cu un an, in timpul crizei din Crimeea, seful agentiei de stiri Rossiya Segodnya, Dmitri Kiseliov, a declarat intr-o emisiune TV ca „Rusia este singura tara din lume care in mod real poate transforma Statele Unite intr-un morman de cenusa radioactiva”. Emisiunea avea pe burtiera: „Putin poate distruge NATO cu un singur apel telefonic”.

Declaratiile lui Putin, difuzate duminica, arata ca Ucraina si Crimeea sunt mult mai importante pentru Rusia decat sut pentru Occident. Aceasta este parerea lui Vladimir Ievseiev, director al Entrului pentru Cercetari Sociale si Politice de a Moscova.

„Putin spune ca in anumite conditii, Rusia va fi gata sa utilizeze armamentul nuclear pentru a apara Crimeea. Cat timp Statele Unite sunt preocupate sa trimita instructori in Ucraina si se gandesc si la furnizarea de armament letal, dorinta lui Putin de a ridica miza la nivel nuclear arata intentia Rusiei de a-si apara interesele in tara vecina indiferent de costuri.

Practic, Putin face cunoscut ca Crimeea si Ucraina sunt de departe mult mai importante pentru Rusia decat sunt pentru Occident, care nu ar lua niciodata in considerare optiunea nucleara pentru a obtine controlul Ucrainei”, a spus Ievseiev pentru The Moscow Times.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: