externe

Putin s-a intalnit cu Lukasenko, amandoi au atacat Vestul: „Nu exista inaltimi pe care bolsevicii sa nu le fi cucerit. Vom trece si de aceasta”

Presedintele rus Vladimir Putin l-a primit vineri la Soci – statiune pe malul Marii Negre – pe omologul sau belarus Aleksandr Lukasenko, calificand reactia internationala la redirectionarea avionului de linie Ryanair la Minsk drept „izbucnire emotionala”, relateaza TASS, Reuters, EFE si AFP, citate de Agerpres.

Putin a subliniat ca nu a existat o astfel de reactie in 2013, cand avionul care il transporta pe presedintele bolivian a fost constrans sa aterizeze in Vest, ci o „tacere”, facand aluzie la incidentul produs cand Austria, la cererea SUA, a fortat avionul cu care calatorea presedintele Boliviei, Evo Morales, sa aterizeze la Viena, avand suspiciunea ca fostul analist al CIA, Edward Snowden, se afla la bord.

„Au aterizat avionul presedintelui Boliviei, pe presedinte l-au coborat din avion si nimic … tacere”, a exclamat Putin.

Lukasenko i-a aratat lui Putin o geanta-diplomat in care – potrivit lui – s-ar afla „documente” privind incidentul cu avionul Ryanair din 23 mai, care a dus la arestarea jurnalistului de opozitie Roman Protasevici si a prietenei sale Sofia Sapega.

Lukasenko a acuzat Occidentul ca incearca sa „destabilizeze” situatia din fosta republica sovietica, evocand miscarea de contestare fara precedent a regimului sau declansata in Belarus dupa alegerile prezidentiale din august trecut, considerate fraudate de opozitie si Occident. „Asa ca intelegeti ce s-a intamplat. Intelegeti despre ce fel de oameni este vorba”, a adaugat presedintele belarus, vizibil nervos.

„O tentativa este in curs de a destabiliza situatia pentru ca aceasta sa fie ca in august (trecut). Este clar ce vor acesti prieteni occidentali de la noi. Ce sa mai discutam?! Dar nu exista inaltimi pe care bolsevicii sa nu le fi cucerit. Vom trece si de aceasta”, a spus el.

Presedintele belarus a criticat, de asemenea, Uniunea Europeana pentru pedepsirea companiei aeriene de stat Belavia cu inchiderea spatiului aerian european, argumentand ca compania nu are nicio legatura cu incidentul zborului Ryanair, care asigura legatura Atena-Vilnius.

„Pentru ce pedepsesc Belavia? Ea nu are nimic de-a face cu asta. Si-au aratat adevarata fata”, a spus el.

Presedintele rus a elogiat „rezultatele concrete” ale apropierii tarii sale de Belarus. „Suntem pe cale de a construi o Uniune intre Rusia si Belarus. Progresam in mod ferm in aceasta directie si aceasta munca aduce deja rezultate concrete pentru cetatenii nostri”, a spus Putin, reafirmand sprijinul Moscovei pentru aliatul sau belarus.

De la inceput, Rusia a aparat actiunile Minskului, denuntand sanctiunile adoptate de UE. Cazul lui Protasevici, arestat dupa ce Lukasenko a deviat avionul spre Minsk pe motiv ca ar fi existat o amenintare cu bomba, este o chestiune interna a Belarusului, a afirmat Moscova.

Potrivit UE, care a cerut companiilor aeriene sa ocoleasca Belarus, alerta cu bomba nu a fost decat o inscenare.

Minskul asigura ca pilotul zborului deturnat nu a suferit nicio presiune, chiar daca i s-a recomandat cu insistenta sa aterizeze in Belarus si ca seful statului a trimis un avion de vanatoare pentru a insoti aparatul Boeing 737 al Ryanair.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

6 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

11 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

10 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

10 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

10 ore ago