Putin s-a decis: Moscova isi anunta raspunsul dupa ce zeci de diplomati rusi au fost expulzati de catre Statele Unite si numeroase alte tari din Europa

externe

Administratia Vladimir Putin va expulza 60 de diplomati americani din Rusia si va inchide Consulatul SUA din orasul Sankt-Petersburg, ca reactie la masuri similare dispuse de presedintele american, Donald Trump, dupa atacul neurotoxic din Marea Britanie. In total, Rusia ar urma sa expulzeze aproximativ 150 de diplomati din zeci de tari, inclusiv unul din Romania.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat joi seara ca ambasadorul SUA in Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat pentru a i se aduce la cunostinta masurile de retorsiune luate de Administratia Vladimir Putin. „Ambasadorul SUA in Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde adjunctul meu, Serghei Riabkov, ii prezinta masurile simetrice contra Statelor Unite”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agentiile de presa Sputnik si Tass, informeaza Mediafax.

„Masurile vor fi reciproce. Acestea includ expulzarea unui numar echivalent de diplomati si retragerea partii ruse din acordul care permite functionarea Consulatului general american in orasul Sankt- Petersburg”, a spus Serghei Lavrov, precizand ca masuri simetrice vor fi luate impotriva tuturor tarilor care au expulzat diplomati rusi.

„Pe baza principiului reciprocitatii, ca masura de retorsiune, 58 de functionari ai Ambasadei SUA din Moscova si doi functionari de la Consulatul american din Ekaterinburg au fost declarati personae non gratae, din cauza activitatilor incompatibile cu statutul diplomatic. Vor trebui sa paraseasca teritoriul Federatiei Ruse pana pe 5 aprilie 2018”, a explicat seful diplomatiei ruse.

„Vom face mai mult de atat”, a continuat Serghei Lavrov, anuntand ca Rusia va convoca o reuniune de urgenta a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice in scopul initierii dialogului pentru aflarea adevarului despre atacul neurotoxic din Marea Britanie, pe care Londra il atribuie Moscovei.

Anterior, Ministerul rus de Externe anuntase ca Administratia Vladimir Putin va anunta curand masuri simetrice impotriva tarilor occidentale care au expulzat diplomati rusi. „Nu este important daca vor fi masuri similare, nu trebuie sa ne concentram pe acest lucru. Vom lua masuri adecvate. Acum sunt analizate si vor fi prezentate in curand. Veti afla forma si continutul masurilor atunci cand totul va fi pregatit. Repet, se va intampla in curand”, declara Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova.

Statele Unite au anuntat, luni, decizia de expulzare a 60 de diplomati rusi, ca reactie la atacul neurotoxic din oraselul britanic Salisbury. Printre diplomatii rusi expulzati se numara 12 presupusi agenti de informatii activi in Misiunea Rusiei la sediul ONU din New York. In afara de expulzarea diplomatilor, Casa Alba a dispus si inchiderea Consulatului rus din orasul american Seattle. In semn de solidaritate cu Marea Britanie, majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, au anuntat expulzari de diplomati rusi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: